14 Травня 2020
Новини

В Україні можуть застрягти діти, яких народили для іноземців: відомі деталі

В Україні можуть застрягти діти, яких народили для іноземців: відомі деталі

Тисячі дітей, яких народили сурогатні матері для іноземців, можуть застрягти в Україні.

Про це під час брифінгу розповіла омбудсмен Людмила Денісова, - пише УП.

"У київському готелі "Венеція" знаходилася 51 дитина, з них 15 дітей були там з батьками. 36 дітей знаходилися у двох кімнатах. На всіх дітей виписані свідоцтва про народження. Батьки усіх цих діточок є іноземцями — це зокрема громадяни Китаю, Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Болгарії, Румунії, Великої Британії, США… Через звернення від цієї клініки BioTex, я дізналася, що загалом по Україні понад 100 дітей чекають своїх батьків у різних таких центрах репродуктивної медицини. Вони зробили такий прогноз, що до кінця карантину таких дітей будуть не сотні, а тисячі", - зазначила Денісова.

За її словами, батьки 15 немовлят встигли приїхати в Україну до запровадження карантину, але наразі не можуть покинути країну.

Батьки 36 немовлят не можуть приїхати в Україну. Вони повідомили омбудсмену, що зверталися до МЗС України, але там запропонували звернутися спочатку до своїх посольств, а потім вже через дипломатичне звернення цих держав Україна мала допомагати вирішити питання, але держави не змогли цього зробити, а деякі посольства відмовилися це робити.

За словами Денісової, омбудсмен МЗС та міграційна служба спробували напрацювати такий механізм, щоб батьки могли приїхати і забрати своїх дітей.

Зокрема, кожен з цих батьків має звернутися до уповноваженої з прав людини з відповідною заявою, а омбудсмен допоможе їм вирішити питання в’їзду і виїзду з України.

Також Денісова пояснила, що готель "Венеція", де перебуває пів сотні немовлят, належить клініці BioTex, тому вони знаходяться там.

За її словами, представники омбудсмена не помітили порушень у готелі, де перебувають діти. Вона розповіла, що там чисто, охайно, а діти мають графік онлайн-зустрічей з батьками.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, діти, немовля
В тему