30 Квітня 2020
Новини

Як українцям знайти роботу в умовах пандемії

Як українцям знайти роботу в умовах пандемії

Що більше триває карантин, то менше грошей залишається в українців, які або втратили частину заробітків, або взагалі позбулися роботи. І якщо карантин продовжиться ще й у травні, то вже зараз варто подумати про поповнення свого бюджету. Де ж роздобути гроші?

Сайти в поміч

Уже багато років роботодавці й безробітні знаходять точки дотику на таких популярних сайтах, як Rabota.UA, Work.UA, HeadHunter. Щоб заявити про себе, вам потрібно створити власне резюме, в якому описати свої професійні переваги. Важливо, що роботодавці на цих сайтах перевірені, тож немає ризику потрапити на гачок шахраїв.

Уже зараз працедавці шукають на перелічених вище сайтах водіїв, кур’єрів, операторів колл-центрів. Серед затребуваних вакансій – різноробочий, репетитор, спеціаліст служби підтримки, керівник вебінарів.

Оскільки більшість українців нині працюють дистанційно, то зріс попит на системних адміністраторів та інженерів. Проте загалом на сайтах із пошуку роботи підібрати відповідний варіант можуть як студенти, так і досвідчені працівники. А для охочих працювати дистанційно на період карантину виділено окрему рубрику. Особливо затребуваною є нині сфера дистанційної торгівлі, куди шукають телемаркетологів, менеджерів для прямого продажу та для роботи з клієнтами.

Соцмережі не лише для розваг

Якщо ви у відчаї через брак грошей чи відсутність роботи, не соромтеся написати відповідний пост у соціальних мережах.

У «Фейсбуці» ви можете приєднатися до групи, яка налічує десятки тисяч учасників, і там коротко розповісти, якою роботою хотіли б займатися.

Не соромтеся попросити друзів, аби вони теж поширили ваше оголошення про пошук роботи. Впевнена, пропозицій отримаєте не одну.

А якщо для запропонованої роботи у вас не вистачає знань, в пригоді можуть стати освітні платформи, які на період карантину частину курсів зробили безплатними. Серед найбільш популярних – Prometheus та Coursera.

Центр зайнятості

Попри карантин, центри зайнятості продовжують працювати.

Аби вас поставили на облік та почали виплачувати допомогу після втрати роботи, ви можете через інтернет звернутися до фахівців центру зайнятості, а на сайті проглянути перелік вакансій чи зробити заявку.

Працівники центру зайнятості можуть допомогти вам створити відеорезюме та лишити його на пошукових платформах роботодавців. Крім того, людині, яка стоїть на обліку в центрі зайнятості, пропонують безплатні онлайн-курси з перекваліфікації, якщо попередній фах не є затребуваним на ринку праці.

Пошуковий гігант LinkedIn

LinkedIn – це всесвітня соціальна мережа, але вузькопрофільна: виключно для налагодження ділових контактів та пошуку роботи й працівників.

Ця мережа об’єднує людей із 200 країн та 150 різних сфер. Аби знайти роботу, вам необхідно створити резюме.

До того ж, мережа дозволяє своїм користувачам створювати групи за інтересами, оприлюднювати оголошення про конференції, ділові поїздки тощо. 

Зверніться у компанію

Як уже говорилося, зараз роботодавці шукають кур’єрів та водіїв. Знайдіть сайти сервісів чи магазинів, які пропонують послугу з доставки чи транспортування, пошукайте, чи нема в них вакансій. А якщо є – дайте роботодавцю про себе знати (на багатьох сайтах є шаблон заяви, який потрібно заповнити).

Після припинення руху громадського транспорту люди активно користуються послугами таксі. Аби отримати доступ до бази замовників, необхідно зареєструватися на відповідному мобільному додатку, що дозволить отримувати від клієнтів замовлення прямо в телефоні.

Якщо ж власного авта ви не маєте, спробуйте пройти онлайн-співбесіду з місцевою службою таксі. Щоправда, для цього ви повинні гарантувати, що володієте достатнім досвідом, аби перевозити людей чи вантажі.

Розпочніть власну справу

У кожного з нас є приховані таланти чи нереалізовані мрії. Хтось любить в’язати або вишивати. Хтось ліпить вареники чи випікає неймовірні торти. То чому б не спробувати своє хобі перетворити на прибутковий бізнес? Тим паче, що інтернет – чудовий майданчик, аби себе прорекламувати.

Щоправда, для реклами в соціальних мережах доведеться створити свій рекламний кабінет і заплатити мережі за ваше просування. Але якщо реклама приведе вам клієнтів і принесе прибутки – то чому б і ні?

Робота «сам собі господар»

Іще до карантину популярною була робота для фрілансерів – людей, які працюють позаштатно, як правило, дистанційно і самі собі складають графік роботи. В цьому випадку роботодавця цікавить лише якість виконаної роботи.

Аби полегшити пошук для фрілансерів, існують такі україномовні ресурси: Free-lance.ua, Freelancehunt.com, 24freelance.net, Kabanchik.ua (пропонує послуги онлайн). Аби мати більше шансів працевлаштуватися, не забудьте зазначити про свій досвід дистанційної роботи (якщо такий у вас є).

Якщо ж ви володієте англійською та не боїтеся великої конкуренції, можете скористатися міжнародними інтернет-майданчикамиJobspresso.co, Remotive.io, Flexjobs.com, UpWork.com, Weworkremotely.com. Закордонні роботодавці пропонують значно більші гонорари. Але цікавлять їх переважно фахівці ІТ-сфери, графічні дизайнери, маркетологи, фахівці з СММ (реклама в соцмережах), а також працівники, які вміють гарно та грамотно писати тексти (на цьому спеціалізується 4writers).

Як пройти співбесіду

Солідні роботодавці люблять «вживу» поспілкуватися з потенційним працівником, оцінити його психологічно. Тому доволі поширеною є відеоспівбесіда.

Аби зарекомендувати себе з найкращого боку, завчасно подбайте про якісний інтернет під час співбесіди, ділову атмосферу в приміщенні, навушники з мікрофоном та за свій зовнішній вигляд.

Як отримати зарплату

Дистанційна робота нерідко супроводжується фінансовим ризиком: ви завдання виконали, а замовник не спішить перераховувати гроші.

Аби не потрапити до непорядного працедавця, перш ніж пристати на пропозицію, обов’язково почитайте відгуки про фірму, підприємство, керівника, який запрошує вас на роботу. Для того в інтернеті працюють відповідні інформаційні платформи.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: робота, Україна
В тему