27 Квітня 2020
Новини

У Луцьку курсуватиме 29 нових комфортабельних тролейбусів

У Луцьку курсуватиме 29 нових комфортабельних тролейбусів

Упродовж багатьох років у Луцьку гостро стояло транспортне питання. Адже тролейбусний парк Луцького підприємства електротранспорту  в переважній більшості складався з бувших у використанні тролейбусів, що їх було за невисокою ціною закуплено за кордоном.

Керівництво ЛПЕ не раз нарікало на зношеність тролейбусів і труднощі з ремонтом через брак запчастин, а на придбання нового транспорту потрібні колосальні кошти, яких у міському бюджеті не вистачало.

Для оновлення автопарку взяли низьковідсотковий кредит

Проте Луцька міська рада знайшла альтернативний варіант. Провела домовленості з Міністерством інфраструктури України та Європейським інвестиційним банком і домовилася про участь у проекті «Міський громадський транспорт України». провадження. Домовленості передбачають отримання Луцьком довгострокового кредиту на придбання нових тролейбусів.

– Загальний кошторис субпроєкту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька Волинської області» складе 5 мільйонів450тисяч євро (це вже включно з 20 відсотками ПДВ). 80 процентів від суми – кредит Європейського інвестиційного банку, решта 20 відсотків – кошти з бюджету Луцька, – розповів перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад. – Щорічна відсоткова ставка за кредитом становить усього два проценти. А строк повернення позики – 22 роки.

Завдяки цим коштам обласний центр Волині придбає 29 нових низькопідлогових тролейбусів довжиною 12 метрів, які зможуть перевозити у два з половиною рази більше пасажирів, аніж маршрутки.

Удвічі більше пасажирів, удвічі менше електроенергії

Аби обрати найкращий варіант за співвідношенням «ціна–якість», у рамках субпроєкту було проведено тендер. Участь у ньому взяли такі профільні підприємства: Консорціум ВАТ «Керуюча компанія холдингу «Белкоммунмаш» і ТОВ «БКМ-Україна» та ДП «АСЗ№1» ПАТ АК «Богдан Моторс».

Завод «Богдан Моторс», потужності якого розміщені в Луцьку (колишні автозавод),запропонував більш вигідні умови для Луцька й надав усю необхідну документацію та сертифікацію.Тому в середу,22 квітня, відбулася передконтрактна зустріч, на якій було обговорено технічні питання і внесено ряд змін до контракту. А в понеділок, 27 квітня, у виробничому приміщенні ДП «Автоскладальний завод №1 ПАТ «АК«Богдан Моторс»» було підписано угоду про співпрацю з Луцькою міською радою.

– Відповідно до цих домовленостей, уже у вересні Луцьк отримає першу партію сучасних та комфортних тролейбусів, – зауважив в.о. Луцького міського голови Григорій Пустовіт. – Салон і кабіна водія будуть оснащені кондиціонерами. Тролейбуси матимутьUSB-роз’єми для заряджання пристроїв. Ми також передбачили, аби оформлення транспортних засобів і маркування відповідали стилістиці Луцька.

– Варто зауважити, що «Богдан Моторос» передасть разом із тролейбусами набір запасних частин і витратних матеріалів, набір обладнання та інструментів для обслуговування, ремонту і пов’язаних послуг, – уточнив Григорій Недопад – А ще нова модель споживатиме вдвічі менше електроенергії, ніж тролейбуси, які донедавна курсували нашим містом.

 Перші поставки – вже у вересні

Відповідно до умов контракту, перші шість тролейбусів із 29 закуплених, почнуть курсувати Луцьком на початку осені. Друга, третя, четверта поставки відбуватимуться через кожних два місяці і щоразу транспортних парк Луцького підприємства електротранспорту буде поповнюватися на шість одиниць техніки. Завершальна, п’ята поставка, повинна відбутися не пізніше, ніж за 50 тижнів після отримання авансового платежу. Вона передбачатиме ще п’ять тролейбусів.

Утім, на цьому оновлення громадського транспорту в обласному центрі Волині не завершується. Адже, як розповів Григорій Недопад, Луцька міська рада починає працювати над наступною фазою ще одного проекту. Він дасть можливість додатково придбати 30 тролейбусів, п’ять із яких будуть оснащені автономним ходом.

Оксана Бубенщикова

Фото Павла Березюка

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, Фото, громадський транспорт
В тему