27 Квітня 2020
Новини

Чи можуть українців оштрафувати за шашлики на природі

Чи можуть українців оштрафувати за шашлики на природі

В Україні карантинні обмеження без послаблень триватимуть до 11 травня. Відтак чи зможуть українці відсвяткувати травневі свята традиційними вилазками на природу та шашликами?

Про це йдеться на сайті "Сьогодні".

Згідно з постановами КМУ, забороняється перебувати в громадських місцях без масок, ходити групами більш ніж по двоє і відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони.

Водночас керівний партнер ЮК Winner Ігор Ясько каже, що в цій забороні багато нюансів.

"Проблема в тому, що поняття "лісопаркова зона", "прибережна зона" не визначені законодавством. Ліс – це не лісопаркова зона, і якщо казати буквально, то перебування в лісі не є забороненим. Крім того, поняття "відвідування" також не визначене. Парк і сквер можуть лежати на вашому шляху до магазину, аптеки, відвідування яких не заборонене. Це не означає, що варто довго гуляти або сидіти в цих місцях, але ось швидко пройти повз – можна, і подихати свіжим повітрям також. Краще рухатися ближче до проїжджої частини і демонструвати своїм виглядом, що ви прямуєте до магазину, на роботу чи додому", – каже Ясько.

При цьому він нагадав: якщо багаття для приготування шашликів призведе до пошкодження лісу чи пожежі, настане адміністративна або кримінальна відповідальність. До того ж, недавно покарання і штрафи за підпали в Україні суттєво збільшили.

Натомість Олег Горецький, керівний партнер ЮФ "Горецький і партнери", пояснює, що оштрафувати за поїздку на шашлики таки можуть, та й з вогнищами слід бути обережнішим.

"Щодо підпалів, то у зв'язку з новою проблемою – пожежами одразу в кількох областях країни – з 17 квітня було також збільшено штрафи за порушення вимог пожежної безпеки в лісах і введено штрафи за самовільне випалювання рослинності чи її залишків. З огляду на заборону з 6 квітня відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопарків, прибережних зон, казати про вогнища в лісі нелогічно. Але фактично, якщо вогнище не тягне за собою порушення правил безпеки, то за нього не штрафуватимуть", – каже Горецький.

Юрист Станіслав Маляр зазначає, що розподіл зелених зон на сквери, парки, ліси, чагарники тощо є досить складним і людина без спеціальної освіти та спеціальних навичок не зможе встановити, віднесені певні зелені насадження до категорії парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон.

"Згідно з КоАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення. – Ред.), особу не можна притягти до відповідальності, якщо в її діях чи бездіяльності нема провини. Провина ж полягає в усвідомленні особою неправомірності своїх дій. Якщо нормативні документи щодо введення обмежувальних заходів є суперечливими і незрозумілими, то як вона може усвідомлювати, що порушує? Через численні неузгодженості й суперечливості нормативно-правових актів та невідповідність протоколів про адміністративні правопорушення 90% випадків суди відмовляють у притягненні людей до адміністративної відповідальності", – каже Маляр.

Попри суперечливе законодавство, з юридичної точки зору краще все-таки почекати з виїздом на шашлики, адже потім доведеться доводити свою правоту і невинуватість у судах, що забирає чимало часу і нервів. Уже не кажучи про те, що ефективність карантину залежить передусім від того, наскільки його дотримуються.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, карантин, коронавірус, штрафи
В тему