24 Березня 2020
Новини

В Україні зростають ціни на «протизастудні» продукти

В Україні зростають ціни на «протизастудні» продукти

Під час карантину через коронавірус в Україні стрімко зростають ціни на продукти для профілактики чи підсилення лікування ГРВІ.

Наприклад, корінь імбиру ще тиждень тому коштував дешевше, ніж в минулому році (оптова ціна була 60 грн в порівнянні з 82,5 грн в 2019-м). Однак з 16 березня ціни на цей продукт буквально зірвалися з ланцюга, за три дні (до 19 березня) продемонструвавши зростання в 2,5 рази. Тепер тільки в закупівлі імбир коштує близько 150 грн, а в роздрібному продажі ще більше, пише Сьогодні.

Часник в цьому році і так продавався дорожче, ніж в минулому. На початок березня середня оптова ціна становила 58,6 грн за кг, тоді як в 2019-му була 42,5 грн. Однак в останні дні часник також став помітно дорожчати і тепер стоїть у закупівлі 95 грн за кіло.

Ще один дорожчає продукт – лимон. На початку карантину, 12 березня, оптова ціна на нього становила в середньому 44 грн (в 2019-му в цей час – 34,5 грн). А станом на 19 березня ціна закупівлі лимонів виросла вже до 61,5 грн за кг. Тобто подорожчання за тиждень склало 50%.

Перераховані продукти – це ті, які зазвичай рекомендують вживати для профілактики гострих респіраторних захворювань. У минулому році ні взимку, ні на початку весни сильного зростання цін на ці продукти не спостерігалося. Тому можна сказати напевно, що подорожчання часнику, лимона і імбиру цієї весни пов'язано з епідемією коронавірусу.

З цієї ж причини дорожчає останнім часом і цибуля. Можна не сумніватися, що вже через пару днів ціни на цибулю переженуть торішні. Втім, вартість популярного овоча підвищують і інші чинники – наприклад, активізація його експорту.

Також в Україні зросли в останні дні ціни на апельсини, що містять вітамін С. Якщо на початку минулого тижня вони коштували в опті в середньому 28 грн/кг, то до кінця тижня подорожчали майже до 42 грн. А ось мандарини за минулий тиждень подорожчали всього на 50 копійок – з 42 до 42,5 грн за кг (оптова ціна). Минулого року в цей час вони продавалися по 40 грн.

Гранат за минулий тиждень теж подорожчав майже на чверть – з 48 грн за кілограм перед карантином до 60 грн зараз. Але рік тому цей для крові плід також коштував трохи менше 60 грн в закупівлю.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, коронавірус, карантин, ціни
В тему