21 Березня 2020
Новини

В Україні планують ввести надзвичайний стан. Що це означатиме для українців

В Україні планують ввести надзвичайний стан. Що це означатиме для українців

22 березня збереться засідання Ради національної безпеки України. Питанням термінового скликання буде запровадження надзвичайного стану в Україні.

Надзвичайний стан можуть ввести в Україні уже з наступного вівторка. Про це 24 каналу стало відомо з власних джерел.

Рішення засідання РНБО буде підписане Зеленським, і відтак наступного тижня депутати Верховної Ради зберуться на позачергове засідання, аби його ухвалити. Тоді рішення про запровадження НС почне діяти на території усієї України.

Що таке надзвичайний стан?Це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях. Вводиться він при виникненні надзвичайних ситуацій не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян.

Як запроваджується надзвичайний стан

Указом президента. Пропозиції щодо його введення в Україні загалом або в окремих її місцевостях президентові подає Рада національної безпеки і оборони України. Далі він має бути затверджений Верховною Радою протягом двох днів. За умов, що вимагають невідкладних заходів для врятування населення або недопущення загибелі людей, надзвичайний стан може бути введено без попередження.

Наразі режим надзвичайного стану ввели в багатьох країнах серед яких: Італія, Словаччина, Чехія, Ісландія, Естонія, Іспанія, Румунія, Сербія, Латвія, Болгарія, Швейцарія, Казахстан, США, Молдова.

Що означає надзвичайний стан 

Водночас про введення надзвичайного стану в Україні 24 березня у зв'язку з загрозою подальшого поширення коронавірусу повідомляє і РБК-Україна , з посиланням джерело у парламенті.

За словами співрозмовника агентства, позачергове засідання парламенту можуть скликати у вівторок.

"В понеділок ще ні, а у вівторок, думаю, буде", - повідомило джерело.

Також джерела серед депутатів фракції "Слуги народу" підтверджують, що на порядку денному позачергового засідання має бути оголошено надзвичайний стан.

"Мені не відомо напевно, але президент говорив на фракції, що так. Якщо буде позачергове засідання, то перед тим має бути рішення РНБО. РНБО звертається до президента з рішенням, президент - указ, ми - постанову", - пояснило джерело.

Водночас, у керівництві фракції "Слуга народу" повідомили РБК-Україна, що ані точної дати засідання, ані порядку денного поки не затверджено.

"Поки що нічого не знаємо про позачергове, на понеділок точно ні, адже депутати в регіонах. На вівторок - це можливо, але ми повинні знати про це за 48 годин", - повідомило джерело у керівництві фракції.

Зазначимо, що надзвичайний стан передбачає закриття всі ринків, торгових і розважальних центрів, театрів, кінотеатрів та музеїв. Також при НС забороняється проведення масових заходів, зупиняється робота громадського транспорту, а медичні установи переходять на роботу у режимі підвищеної готовності.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів готовий до введення надзвичайного стану в Україні. Крім того, за даними МОЗ, за умов надзвичайного стану хворих коронавірусом пацієнтів почнуть розміщувати й у приватних клініках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, рнбо, коронавірус, володимир зеленський
В тему