19 Березня 2020
Новини

Австрійський імператор у Ковелі 100 років тому (фото)

Австрійський імператор у Ковелі 100 років тому (фото)

У фондах Австрійського державного архіву зберігаються фото, що датуються 1917 роком. Саме тоді за інформацією австрійського джерела місто Ковель відвідав Карл I, відомий, як імператор Австро-Угорщини, король Богемії, король Галичини та Володимирії (1916-1918 роки). Карл І був останнім правителем династії Габсбургів.

Карл І очолив престол після смерті Франца Йосифа 21 листопада 1916 року. Новий імператор взяв тоді на себе командування військами, прагнучи заручитись підтримкою угорців.

За правління Карла І Австро-Угорська імперія як член Четверного союзу продовжувала брати участь у Першій світовій війні. Саме за правління Карла І Австро-Угорщина 19 січня 1918 року визнала незалежність Української Народної Республіки і 27 січня 1918 року уклала разом з іншими членами австро-німецького блоку Берестейський мир.

Проте, уряд Карла І не виконав таємної статті договору про виділення української частини Галичини і Буковини в окремий коронний край у складі імперії, а 4 липня 1918 року взагалі нуліфікував цю таємну угоду. За правління Карла І в листопаді 1918 року на західноукраїнських землях відбулася національно-демократична революція, що завершилася утворенням Західно-Української Народної Республіки.

Карл I 11 листопада 1918 року зрікся влади в Австрії, а 13 листопада в Угорщині.

На світлинах із колекції Австрійського архіву можемо впізнати вокзал в місті Ковелі, який, на жаль, до наших часів не зберігся. Відомо, він був зведений у 1907 році. Автором проекту був архітектор Олександр Вербицький. Будівля розташовувалася на висоті другого поверху, мала зали для пасажирів 1-го, 2-го і 3-го класів.

Станцію Ковель вважали однією з шести кращих у царській Росії. Для вокзалу характерні риси модерну — популярного стилю будівництва тих часів. Цей вокзал пережив Першу світову війну, міжвоєнний час. Не витримала будівля вокзалу перипетій Другої світової війни.

 

Джерело фото: Österreichisches Staatsarchiv

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, ковель, Фото, історія
В тему