18 Березня 2020
Новини

Житомирщина в роки Другої світової війни (ретрофото)

Житомирщина в роки Другої світової війни (ретрофото)

У збірках Нідерландського інституту студій з історії війни вдалось розшукати вражаючі світлини з минувшини України. В сьогоднішній добірці пропонуємо переглянути фото, які були зроблені військовими фотографами в роки Другої світової війни. Відомо, що ці світлини відносяться до Житомирщини. Ці фото показують місто Житомир та навколишні села. Саме так підписані ці світлини. На жаль, назви сіл не вказані.

На фото можна побачити кілька світлин із міста Житомира, які показують руйнування міста в роки війни. Також на світлинах є багато місцевого населення, скоріше всього ці фото були зроблено на початку війни.

Фото зруйнованого Житомира вражають. З історії міста знаємо, що перед війною в місті було кілька десятків підприємств та майже тридцять медичних установ. Успішно функціонували театр, філармонія, кінотеатри, клуби, музей. Житомир був потужним промисловим і культурним центром.

На жаль, в перші години 22 червня 1941 року місто було піддано бомбардуванню гітлерівської авіації. Чоловіки були мобілізовані до лав Червоної Армії. На початку липня 1941 року почалася евакуація Житомира.

9 липня німці увійшли до міста. Уже 20 жовтня 1941 р. Житомир став адміністративним центром однойменної генеральної округи. Можливо саме в цей час були зроблені ці фото.

За час німецької окупації Житомира гітлерівці знищили майже всі промислові підприємства, зруйнували культурні, навчальні установи, лікарні, житлові райони.

Джерело фото: Нідерландський інститут студій з історії війни, Голокосту та геноциду.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, житомир, історія, Фото
В тему