13 Лютого 2020
Новини

Обміління Світязю: назвали основні причини

Обміління Світязю: назвали основні причини

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович зазначила, що головними причинами порушення водного балансу Світязю науковці вважають відсутність достатньої кількості опадів та осушення боліт.

Про це вона розповіла в ефірі телеканалу «Аверс» 12 лютого, - пише ІА "Волинські новини".

Дослідження засвідчили, що замулення немає. Фактор шкоди від Хотиславського кар’єру, що на території Білорусі, теж виключають. Питання поливання лохини підземними водами зі Світязю нині вивчають, хоча це теж не може бути головною причиною обміління.

«Ми були ініціаторами створення робочої групи із залученням науково-дослідних інститутів й низки науковців для того, щоби вивчити це питання. У Верховній Раді була створена ще одна робоча група. І одна, і друга групи напрацювали певні концептуальні ноти стосовно того, як діяти далі, щоби це лихо зупинити. Принаймні те, що залежить від людей, – зауважує очільниця Волиньради. – Фактори зрозумілі. По-перше – клімат. Друге – меліорацію робили не так, і на сьогоднішній день немає тих боліт, які тримали водний баланс. І це стосується не тільки Волині, а й усієї Європи. Ось Німеччина уже десять років заболочує ті землі, які раніше висушувала».

Аби навести лад із меліоративною системою, потрібно близько 50 млн грн. Принаймні, такими є попередні розрахунки.

До слова, нині у Шацьку за €6,5 млн облаштовують каналізацію в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Проєкт має бути завершений цьогоріч. Але каналізування Шацька треба буде продовжувати й знову віднаходити кошти.

Крім того, Ірина Вахович повідомила, що цьогоріч на два літні місяці планують відкрити тимчасовий пункт пропуску «Адамчуки-Збереже». Усе для того, аби забезпечити притік польських туристів на Шацькі озера. «Є чималий інтерес до волинських озер, оскільки поляки не мають таких водойм», – зазначила голова облради.

У перспективі цей перехід хочуть зробити постійним, з велосипедною доріжкою від Адамчуків до Шацька. Волиньрада навіть передбачила на цю справу кошти. Нині тривають перемовини з польською стороною.

Також Ірина Вахович повідомила, що у перелік проєктів Державного фонду регіонального розвитку включений санаторій «Лісова пісня», який потребує 29 млн грн на добудову водного комплексу, спортзалу. «Йдеться про співфінансування 50% на 50%. Тобто в обласному бюджеті треба віднайти 14,5 млн грн. Хоча все-таки сподіваємося, що вдасться отримати більше фінансування з державного бюджету», – резюмувала посадовиця.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: світязь, шацьк, Волинь, екологія, Ірина Вахович
В тему