11 Лютого 2020
Новини

Невідомі фото з Волині 1916 року

Невідомі фото з Волині 1916 року

Вже не вперше вдається знаходити фото з Волині часів Першої світової війни (1914-1918). Дуже часто авторами таких світлин є фотографи ворогуючих армій, які дислокувались в містах та селах Волині в ті далекі часи. Чи не найбільше світлин з Волині того періоду сьогодні знаходяться в австрійських та німецьких архівах. Час від часу з’являються нові, які проливають світло на ту чи іншу подію часів війни.

Проте досить багато фото можна відшукати й у архівах та аукціонах сусідньої із Волинню Польщі. Найчастіше на таких кадрах можна побачити польських легіоністів, як також перебували в роки Першої світової війни на Волині.

Світлини з Волині, які демонструємо сьогодні знаходяться в фондах Польської Академії Знань. Усі вони підписані, як такі, що були зроблені у 1916 році. Раніше вони не були знайомі загалу. Автором світлин є невідомий військовий фотограф із числа польських легіоністів, які в роки війни воювали на боці австро-угорської армії.

Чим цікаві такі фото волинянам та дослідникам Волині? Перш за все вони дозволяють краще зрозуміти події та явища, які відбувались тут більше ніж 100 років тому. І побачити на власні очі побут та життя солдат.

Також на таких кадрах можна побачити місцеве населення, якщо воно не було евакуйоване. Частим явищем є зображення на світлинах волинських сіл, а що дуже цінно храмів, які не збереглись до наших часів. Адже відомо. що в буремні роки часто зникали цілі села, хоча б від пожежі, яка могла виникнути від потрапляння снаряда.

В знайдених фото здебільшого є будівлі в яких жили солдати, бачимо також храм, землянки, оборонні споруди. Більшість із них знаходились у волинських лісах. На одному із фото є напис Карасин. На світлині можна впізнати храм із села Карасин, що сьогодні знаходиться в Маневицькому районі Волинської області. Ймовірно усі ці фото зроблені орієнтовно на Маневиччині. На жаль, точної локації не вказано, просто підписано Волинь. Можливо такі підписи з’являться в Інтернет архіві пізніше, будемо слідкувати за оновленням, адже час від часу з’являються нові світлини із цього періоду.

Джерело фото: http://pauart.pl/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Фото, Волинь, історія
В тему