10 Лютого 2020
Новини

В Україні сигарети продаватимуть з-під прилавка – новий законопроект

В Україні сигарети продаватимуть з-під прилавка – новий законопроект

Сигарет більше не буде на українських прилавках. А купити їх зможуть тільки ті, хто досяг 21 років. Обмеження торкнуться і електронних сигарет.

Такий законопроект недавно зареєстрували у Верховній Раді. Як закон вплине на українців, йдеться в авторській статті на сайті Сьогодні.

Сигарет на вітринах не буде. Навіть якщо це просто упаковка чи макет – вони мають бути прибрані з поля зору. Дізнатися про сигарети можна буде, тільки запитавши продавця, йдеться в законопроекті. При цьому питати доведеться про конкретний тютюновий виріб. Якщо запитати: "Покажіть, які є" – продавець за законом не зробить цього.

"Як це виглядатиме. Стоїть кіоск із написом "Тютюн". Жодних торгових марок, рекламних плакатів. Людина може підійти і конкретно спитати: "Такі-то сигарети є?". Все буде заховано під прилавками. Ніхто нічого не зможе розгледіти", – розповідає Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України.

Пачка сигарет теж виглядатиме інакше. Жодних яскравих кольорів, візерунків і квіточок на пачках не буде. Для них вводиться загальний дизайн – коричнево-зелена упаковка, більшу частину якої (65%) займає зображення хвороб, які викликає куріння, і попередження про шкоду. Відрізняти різні сигарети одні від одних буде тільки назва торгової марки. Шрифт для всіх назв буде однаковим.

МОЗ має підготувати 14 варіантів тексту та фотографій, які будуть змінюватися на упаковках щорічно. Виробникам заборонять писати на пачках, що їхній продукт менш шкідливий чи має корисні властивості. Ця заборона стосується більше електронних сигарет і заправок до них. Також не можна буде вказувати на упаковці смак і аромат сигарет.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, сигарети
В тему