8 Лютого 2020
Новини

До Києва повернулись двоє ексберкутівців, які розстрілювали людей на Майдані

До Києва повернулись двоє ексберкутівців, які розстрілювали людей на Майдані

Двоє ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані, повернулися до Києва після обміну.

Мова про Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру, повідомив адвокат Олександр Горошинський.

Він також опублікував їхнє відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

У своєму зверненні колишні беркутівці назвали Революцію Гідності "збройним державним перевором" та заявили, що "частина протестувальників були озброєними злочинцями». Вони запевняють, що учасники Революції Гідності "катували та розстрілювали з вогнепальної зброї" беркутівців.

Ексберкутівці стверджують, що не здійснювали злочинів, тому суд не має доказів. При цьому вони запевняють, що відмова від участі в обміні 29 грудня "підставила б під загрозу цей обмін загалом", тому вони "були змушені"на нього погодитися.

Що треба знати про звільнення ексберкутівців з СІЗО?

  • Ввечері 28 грудня Київський апеляційний суд відпустив з-під арешту під особисте зобов'язання 5 колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут".
  • Олегу Янішевському, Сергію Зінченку та Павлу Аброськіну, які перебували в СІЗО, змінили запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.
  • Після цього під СІЗО почали приходити активісти, які не погоджувалися з таким рішенням. Люди чергували там цілу ніч і перевіряли автомобілі, які виїжджали зі слідчого ізолятора, щоб у них не вивезли підозрюваних у вбивствах євромайданівців на обмін.
  • Проте правоохоронцям таки вдалося забрати колишніх спецпризначенців. Після цього активісти почали розходитися, адже так і не досягли своєї мети. Зрештою, колишніх беркутівців передали проросійським бойовикам у межах обміну.
  • Згодом у ГПУ пояснили, що підозрюваних у справі про розстріли на Майдані ексберкутівців відпустили під особисті зобов'язання, але саму справу не закривають. Слідство у ній триває, а винних можуть засудити і заочно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, Україна, євромайдан, революція гідності
В тему