31 Січня 2020
Новини

Які лікарні на Волині стануть опорними (відео)

Які лікарні на Волині стануть опорними (відео)

У Волинській області опорними стануть сім лікарень.

Це – Волинська обласна клінічна лікарня, Луцька міська клінічна лікарня, Ковельське міжрайонне тероб’єднання, Нововолинська міська, Любомльська, Ратнівська і Камінь-Каширська центральні районні лікарні. Їхній перелік 15 січня затвердив Кабмін, повідомляє Перший.

Як розповів керівник Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, до уваги брали наявність сучасного обладнання, вузькопрофільних спеціалістів, доступність і змогу працювати цілодобово.

Нині адміністрація обласної лікарні підписує договори з Національною службою здоров’я і визначає пакет послуг, які надаватиме, каже керівник.

З його слів, за останні два роки у лікарні купили обладнання на 150 мільйонів гривень. Тут працює майже півтори тисячі людей, три сотні з них – це лікарі.

А от Ківерцівська районна лікарня не буде опорною. Як розповів генеральний директор районного територіального медичного об’єднання Михайло Слижук, гроші на заклад виділяють із районного бюджету і з бюджету об’єднаних територіальних громад. Зі слів гендиректора, 95% грошей, що надійшли торік, витратили на заробітну плату медиків.

Лікарня у Ківерцях розрахована на 200 ліжкомісць. Зі слів Михайла Слижука, у зв’язку із вкрай обмеженим фінансуванням в останні роки у закладі об’єднували відділення.

«Наш інтерес – щоб наша установа залишалася хоча б такою, як вона є.

Район наш великий, майже 64 тисячі населення. Останній населений пункт знаходиться за 70 кілометрів від Ківерців», – зауважив керівник.

Начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк каже, що утримувати районні лікарні, а їх 16, економічно не вигідно.

«Якщо трапляється катастрофа: інфаркт, інсульт, гостра хірургічна паталогія, хворого треба завезти у той заклад, який має відповідне обладнання, персонал, у якому йому можуть надати медичну допомогу згідно з протоколами і де перебування цього пацієнта безпечне. Критерії – це лікарні інтенсивного лікування населення і 60-хвилинна доступність», – розповів Ващенюк.

Головний медик області запевнив, що лікарні, які не стануть опорними, поки що працюватимуть, як і працювали.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, лікарня, медицина
В тему