28 Січня 2020
Новини

У паспортах українців зникнуть прописка і сімейний стан

У паспортах українців зникнуть прописка і сімейний стан

У цьому році в Україні запланували чимало змін для українців щодо видачі документів.

Сайт "Сьогодні" зібрав головні зміни та розповідає докладніше про те, як видаватимуть паспорти, реєструватимуть новонароджених і оцифровуватимуть права в Україні 2020 року.

Водійські права

Ми вже неодноразово розповідали про те, що незабаром українці зможуть оцифрувати свої водійські права і техпаспорт. Зараз мобільний додаток "Дія", який дозволяє перенести водійські права і техпаспорт до смартфону, завершило стадію тестування. Незабаром додаток стане доступним для всіх українців – це повинно статися з 30 січня.

Щоб оцифрувати права, потрібно буде завантажити додаток і пройти електронну ідентифікацію. Якщо всі відомості про вас є в єдиній інформаційній системі МВС, то електронні документи згенеруються автоматично.

Паспортні зміни

Крім того, що в уряді надумали перенести права до смартфонів, оцифрувати планують також і паспорта. Так що вже в цьому 2020 року до додатку "Дія" можна буде додати свій паспорт та ідентифікаційний номер.

Але це далеко не всі зміни: так, в Україні планують видавати ID-карти без інформації про прописку, дітей та сімейний стан. В уряді анонсували, що всю цю інформацію взагалі приберуть з ID-карт; її не буде навіть на чіпі, оскільки вона може швидко змінюватися.

Водночас, хочуть запустити спеціальний електронний сервіс, щоб і центральні органи виконавчої влади, і правоохоронці, і місцева влада бачили інформацію про місце реєстрації людини.

Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк зазначав, що для впровадження таких нововведень необхідно ухвалити закон, який змінить систему реєстрації.

"Всі органи, яким потрібна (інформація), повинні мати право її бачити. У тому числі банки, нотаріуси тощо. Тобто особа прийшла, приклала до пристрою свою ID-карту і тим самим підтвердила системі, що дає дозвіл на перегляд певної інформації, наприклад, місця проживання", – зазначив Соколюк.

Крім цього, в Україні вже не перший рік ходять розмови про те, щоб взагалі позбутися інституту реєстрації. Ще 2001-го в країні позбулися системи прописки і замінили її реєстрацією місця проживання. Однак зміна назви не змінила суті, і зараз українці, як і раніше, стикаються з безліччю труднощів, якщо не живуть за місцем реєстрації.

Але поки що в уряді планують запустити послугу еПрописка, яка дозволить батькам зареєструвати місце проживання своїх дітей до 14 років в електронній формі. Досить буде просто подати заяву з використанням електронного цифрового підпису. Але необхідно, щоб в реєстрі вже було зареєстровано місце проживання хоча б одного з батьків.

Також варто нагадати про зміни у функціонуванні українських паспортів. Уже з 1 березня 2020 року виїзд з України до Росії здійснюватиметься тільки на підставі закордонного паспорта. Але, водночас, в'їзд на батьківщину громадян України з території РФ буде можливий і без закордонного паспорта. Зазначається, що Державна прикордонна служба України пропускатиме українців за внутрішніми паспортами і свідоцтвами про народження.

Документи для новонароджених

Зовсім нещодавно в Україні запустили комплексну послугу, яка допоможе молодим батькам не подавати десятки документів і не чекати нескінченних папірців. Ще на початку січня в Харкові представили послугу еМалятко – це можливість отримати від держави кілька послуг, пов'язаних з народженням дитини, за однією електронною заявою відразу в пологовому будинку.

Всього еМалятко передбачає десять послуг для батьків новонароджених і об'єднує вісім сервісів. Послугу запускають ще в десяти українських містах: Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі.

В уряді зазначають, що завдяки еМалятку кількість необхідних візитів до органів державної влади зменшитися з 11 до нуля, а число необхідних документів – з 37 до одного.

За допомогою сервісу можна буде скористатися такими послугами, як:

  • державна реєстрація народження дитини;
  • реєстрація місця проживання дитини, яка народилася;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров'я;
  • реєстрація народженої дитини в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків;
  • отримання посвідчень батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї;
  • визначення походження дитини, яка народилася, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою;
  • визначення приналежності дитини до громадянства України;
  • привласнення дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • призначення допомоги багатодітним сім'ям.

Крім цього, планується запуск послуги ID14, яка дозволить дітям віком 14 років одночасно з паспортом отримати ідентифікаційний номер. Нагадаємо, що зараз при оформленні паспорта в ЦНАП (Центрах надання адміністративних послуг) або ДМС (Державній міграційній службі) додатково потрібно йти до Державної фіскальної служби за отриманням коду платника податків.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна
В тему