20 Січня 2020
Новини

Які звичні дії вчителів можна вважати булінгом

Які звичні дії вчителів можна вважати булінгом

Окремі висловлювання педагогів можна розцінювати як булінг.

Як розповів освітянин в інтерв'ю ZN.ua, школяр працює більше, ніж дорослі: фактично, у дитини робочий день 11-12 годин або й більше.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що фрази "усі сидять, дзвінок для вчителя" або "ніхто на перерву не виходить, доки я не дозволю" є булінгом, тому що таким чином педагоги зазіхають на право дитини на відпочинок.

"Учитель має так спланувати урок, щоб відпустити дітей чітко під дзвінок. Або, наприклад, дитину не відпускають у туалет на уроці. Це вже не просто булінг, а фізичне знущання, яке може завдати шкоди здоров'ю", – наголосив Горбачов.

За його словами, більшість учителів – відповідальні люди, які доброзичливо ставляться до дітей. Але часто вчитель провокує булінг або може сам цькувати, поділяючи учнів на улюбленців та аутсайдерів, навішує на них ярлики, чим створює конфліктну ситуацію.

Ініціаторами булінгу також бувають не лише вчителі, а й діти, батьки. Тому важливо, що рік тому прийняли закон про булінг, який покращить рівень захисту всіх учасників освітнього процесу. Але, на думку омбудсмена, його ще потрібно доопрацювати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: школа, школярі, вчителі, булінг
В тему