18 Січня 2020
Новини

Кадри з Ковеля столітньої давнини (фото)

Кадри з Ковеля столітньої давнини (фото)

Сьогодні пропонуємо нашим читачам поринути в минуле і подивитись на раритетні кадри, які були зняті в місті Ковелі на Волині в роки Першої світової війни (1914-1918). Близько 100 років ці фото зберігались в Австрійському державному архіві у місті Відні й не були відомі загалу. Проте зараз стали доступні.

1 серпня 1914 року розпочалася Велика війна, яка докорінно змінила політичні кордони тогочасної Європи. Розпочинаючи з 1915 року місто Ковель займали військові підрозділи Австро-Угорської та Німецької імперій.

Вже в березні 1917 року в Києві утворюється Українська Центральна Рада, вона починає поступовий державотворчий процес на тодішніх українських землях. У 1918 році вона переїздить на Волинь. За домовленостями, німецькі війська, в якості союзника, знову вступають на Волинь і займають в тому ж році місто Ковель.

В роки Першої світової війни місто Ковель було стратегічно важливим пунктом. Ковель називали ключем до всього Поліссю, саме тому місто було завчасно укріплене австро-угорськими військами.

Більше 100 років тому Ковель був потужним залізничним вузлом, він прикривав собою вихід на Брест-Литовський. У Ковелі сходилися залізниці Брест-Литовська-Ковель, Люблін-Холм-Ковель, Ярослав-Рава-Руська-Сокаль-Володимир-Волинський-Ковель. Зрозуміло, що цей пункт був дуже важливий для обох сторін, якщо згадати бідність Східного театру військових дій в комунікаціях.

На знайдених фото можна розгледіти будівлі, вулиці тогочасного міста. Ці фото це не святкові листівки, це кадри із буденного життя міста в непрості роки війни. Місцевих мешканців на фото ви майже не зустрінете, вони були в більшості евакуйовані до східних губерній Російської імперії.

На одній із світлин можна побачити як солдати роблять дорогу, цей кадр є цікавим, щоб порівняти ремонт дороги із сучасним. Взагалі такі фото можна довго розглядати і кожного разу помічати нові деталі.

Кадри з Ковеля столітньої давнини

Джерело фото: http://www.bildarchivaustria.at/

Татьяна Яцечко-Блаженко

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ковель, історія, Фото
В тему