14 Січня 2020
Новини

У чому НАБУ підозрює нардепа Геруса

У чому НАБУ підозрює нардепа Геруса

На думку слідства, голова Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус скористався службовим становищем та завдав збитків країні, внісши поправку, що дозволила імпорт електроенергії з Росії.

Відомство вже відкрило відповідне кримінальне провадження, пише Сьогодні.

Справу проти Геруса НАБУ відкрило лише через чотири місяці відтоді, як він протягнув у парламенті правку. Вона дозволяла Україні купувати кіловати у країни-агресора. У грудні правку скасували, проте залишили можливість імпортувати російське світло на добу вперед та з Білорусі. А це, по суті, та сама кремлівська електроенергія.

"Найбільший цинізм у тому, що Україна свою електроенергію в Росію продавати не може. Ні в Росію, ні в Білорусь. А вони до нас продають. Збитків зазнає бюджет, місцеві бюджети, виробники, і, найголовніше, робітники енергетики, шахтарі, їх сім’ї. Тисячі людей в результаті дій Геруса залишилися без роботи. Коли той Герус в останнє заглядав у холодильник до шахтаря, до енергетика, до металурга, щоб побачити, що вони їдять? У них миски пусті", – каже лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Через такі законодавчі зміни що не найбільше обурилися в Радикальній партії, і саме вони оббивали пороги НАБУ, щоби ті розпочали відповідне кримінальне провадження.

"Ми звернулися до НАБУ по факту можливого скоєння ним злочину за статтею 364 Кримінального кодексу України, за фактом зловживання владою і службовим становищем. НАБУ не зареєструвало кримінальне провадження одразу, тому ми були вимушені звернутися до суду", – каже адвокат Елеонора Салова.

У решті вищий Антикорупційний суд таки зобов’язав НАБУ помітити: в діях нардепа Геруса могли бути зловживання. Витяг з документа: "До Національного антикорупційного бюро України надійшла ухвала слідчого судді Вищого антикорупційного суду, якою зобов’язано НАБУ внести відомості в ЄРДР за заявою Олега Ляшка. Згідно з вказаною заявою, Андрій Герус в інтересах не встановлених осіб з порушенням законодавчо визначеної процедури включив поправку до Закону України, що завдало шкоди державним інтересам".

"Кримінальну справу проти Геруса потрібно було порушити ще кілька місяців тому. Своїми діями Герус фактично зняв економічні санкції з Росії", – каже політолог Леонід Кулєш.

Однак за таку активну політичну діяльність Олег Ляшко опинився на лаві підсудних. Йому закидають нанесення народному депутату Андрію Герусу легких тілесних ушкоджень в аеропорту "Бориспіль" 6 листопада.

"Проти нас зварганили справу за місяць. Впевнений у тому, що ця справа закінчиться поразкою тих, хто її фальсифікує проти мене", – переконаний Ляшко.

Сторона захисту підтверджує: сварка в аеропорту справді була, але Геруса ніхто не бив. Запевняють: сумнівні докази, як то синці чи порвана сорочка, розсиплються в суді.

"Початково сам Герус заявив про те, що він не отримав жодних ані тілесних, ані моральних ушкоджень. Проходить 5-6 днів, і тільки після цього проводиться огляд самого Геруса, де начебто знаходять тілесні ушкодження. У нас, як у боку захисту, виникає питання: так а де він тоді отримав ці тілесні ушкодження?", – питає адвокат Салова.

У Радикальній партії кажуть: попри те, що самим доводиться захищатися, стежитимуть і за тим, аби у справі щодо зловживання Герусом службовими обов’язками, провели реальне розслідування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, депутати, набу
В тему