11 Січня 2020
Новини

Іран пояснив, чому знищив український літак

Іран пояснив, чому знищив український літак

Пасажирський літак МАУ, який було збито біля Тегерана, сприйняли за ворожий об’єкт після ракетних ударів по американських військових базах на території Іраку.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій генеральним штабом збройних сил Ірану, повідомляє IRNA.

"Через кілька годин після ракетного удару Ірану військові літаки, що належать терористичним американським силам, збільшили кількість польотів в повітряному просторі, що оточує Іран, і продовжували надходити повідомлення про деякі літаючі цілі, які наближалися до оборонних цілей Ірану. Крім того, численні випадки були помічені на екранах радарів, що вимагало додаткової бойової готовності з боку підрозділів ВПС Ірану", - наголосили у генштабі ВС.

Також військові зазначили, що літак під час польоту виявився в безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових ісламської революції і за формою і висотою польоту нагадував ворожий об'єкт, і принесли вибачення за "людську помилку, яка викликала збій".

Окремо у генштабі запевнили, що повторення таких "помилок" буде неможливим, оскільки будуть проведені фундаментальні реформи в процесі операцій.

авіакатастрофа в Ірані, інфографіка
авіакатастрофа в Ірані, інфографіка
ТСН.ua

Як повідомлялося, офіційний Іран заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ рейсом "Тегеран-Київ", на борту якого загинуло 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Президент Ірану Хасан Роухані назвав трагедію "непрощенною помилкою" і заявив, що країна продовжить розслідування катастрофи українського літака. Своєю чергою лідер України Володимир Зеленський сказав, що Україна чекає від Ірану повного визнання провини у збитті літака МАУ, проведенні розслідування та поверненні тіл загиблих.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України. Відомо, що на рейс зареєструвалося 169 пасажирів, втім, двоє людей так і не сіли на борт літака.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування катастрофи - справа розглядається за ч. 3 статті 276 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей). До Ірану вирушив борт авіації ЗСУ із 45 фахівцями різних галузей, які будуть залучені до з’ясування обставин катастрофи літака авіакомпанії МАУ. На час встановлення обставин авікатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: іран, авіакатастрофа
В тему

Останні матеріали