21 Грудня 2019
Новини

Україна відкличе багатомільярдний позов до Росії

Україна відкличе багатомільярдний позов до Росії

Пакетна угода щодо транзиту газу передбачає врегулювання поточних арбітражних суперечок між "Нафтогазом" і "Газпромом" та відкликання претензій на 12 мільярдів доларів.

Про це на брифінгу повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Він повідомив, що "Газпром" сплатить три мільярди доларів з урахуванням пені і всіх відсотків, які були нараховані за рішенням Стокгольмського арбітражу.

"Також це буде угода про врегулювання поточних арбітражних процесів, які є між" Нафтогазом "і" Газпромом "... Якщо ми говоримо про позовних вимогах в новому арбітражі, то в пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається – це повне врегулювання всіх вимог з усіх сторін. Це означає, що не залишиться ніяких відкритих позовних вимог ні з одного боку після того, як це пакетне рішення буде введено ", – уточнив Вітренко.

Таким чином, за словами Вітренка,  новий позов "Нафтогазу" до "Газпрому" на 12 млрд доларів буде відкликаний, в разі укладення контракту на транзит газу.

Відзначимо, за словами міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля, пакетна угода щодо транзиту з Росією не передбачає прямі поставки російського газу в Україну.

Як з'ясували ЗМІ, "Газпром" нібито готовий заплатити Україні 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Правда, анонімні джерела стверджують, що виплата буде здійснюватися не безпосередньо, а через арешт майна російського газового монополіста. У відповідь на це українська сторона готова відмовитися від нового позову до "Газпрому" на 12 млрд доларів.

Питання присуджених виплат було головним каменем спотикання в переговорному процесі про новий газовий контракт. Серед іншого російська сторона наполягала, щоб Київ відмовився від судових позовів до "Газпрому", зокрема в Стокгольмському арбітражі. А Україна аргументувала свою позицію тим, що відмова від позовів недоцільна.

Як відомо, строк дії попереднього контракту України і Росії на транзит газу закінчується в кінці грудня 2019 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: нафтогаз, Україна, росія
В тему