16 Грудня 2019
Новини

Василь Столяр: «Держгеокадастр – найкорумпованіший орган у країні»

Василь Столяр: «Держгеокадастр – найкорумпованіший орган у країні»

Василь Столяр – депутат Волинської обласної ради. У нинішньому скликанні він – голова фракції «Батьківщина». Очолює екологічну комісію облради та стратегічне комунальне підприємство області «Волиньприродресурс».

– Підприємство, яке ви очолюєте, – Волиньприродресурс»,  має всі ліцензії на видобування міді, бурштину та торфу. Але проблеми все одно є, чи не так?

– Говоритиму про торф. Не можемо його видобувати, бо наш Держгеокадастр дає висновки, які супе-речать законодавству. Нам кажуть надати проєкт розробки родовищ. Але, щоб зробити проєкт, потрібна земля. А вони нам її не дають і разом з тим вимагають проєкт. А його без землі не може бути. Уявіть, який, до прикладу, архітектор буде робити проєкт дому без землі? Вони все спихають на Київ: мовляв, дзвоніть туди. Така ж ситуація і з документом з оцінки внутрішнього довкілля (ОВД). Телефонують нам із Києва – з Міністерства екології: мовляв, хочете отримати ОВД – платіть 300 тисяч гривень. Ось так навмисне гальмують роботи з видобутку торфу.

– Яка ситуація з бурштином, адже раніше підприємству не давали дозволу на проведення геолорозвідки, а тепер ще й люди влаштовують протести?

– Люди, які виходять на протести, займаються нелегальним видобутком бурштину та нелегальною вирубкою лісу. Тому що із 6 тисяч людей в Гуті-Боровенській проти – лише 138. І ці 138 конкретно говорять – «це наше». І перш за все це не їхнє, це державне. Поліція завела кримінальну справу на цих заколотників. Нещодавно в Галузії затримали машину – ЗІЛ-131 з краденим лісом. Звісно, цим людям не вигідно, щоб ми там проводили геологорозвідку, бо ж вони тоді не зможуть вирубувати дерева.

– Нині Рада ухвалила новий закон про бурштин...

– Він пройшов перше читання, але фактично, це не закон про бурштин, там змінені положення про надра. У громад забирають повноваження гірничого відводу, нам дали лише пісок, глину і сапропель, а все інше прибрали собі до рук, всі дозволи – лише з погодження Києва. Але так не вийде. Ми на кожній сесії і комісії говоримо: якщо підприємство не зареєстроване на Волині, воно не отримає ніяких дозволів. Тому що ми перш за все повинні наповнювати бюджет області.

– Ви неодноразово писали заяви на дії Держгеокадастру в прокуратуру і СБУ.

– Так, я особисто звертався. Але вони дають мені лише відписки. Насамперед потрібно завести статтю по державній зраді на ексгубернатора Володимира Гунчика, який не дав державному підприємству «Волиньторф» землі під видобуток. Скажу більше: начальник відділу державної експертизи Головного управління Держгеокадастру Волині Віктор Котюк повинен у тюрмі сидіти. Я вже втомився постійно говорити про свавілля Держеокадастру. Це найкорумпованіший орган у державі.

– Неодноразово говорилося, що в нашій області є багато пилорам, які працюють нелегально і не платять екологічного податку.

– Так, лише на території Маневицького району є 4 пилорами, які не платять жодної копійки екологічного податку, але використання електроенергії у них – просто шалене. Лише одна пилорама використовує 17 тисяч кіловат електроенергії – це ФОП у селі Козлиничі. Це ж як величезний потужний завод. Туди нікого не пускають, вони платять нуль екологічного податку. Уявіть, скільки треба випиляти лісу, щоб спалити стільки кіловат. А хто постачає цей ліс  пилорамам? Маневицьке лісове господарство, звісно.

Я дивуюся, де ДБР, НАБУ? СБУ взагалі зайняла позицію «моя хата скраю». Ось таке коїться в нашій державі. І взагалі, із двох тисяч пилорам у нашій області половина працює нелегально. Те ж саме із видобутком піску. Легальних кар’єрів у нас лише 5. А ви подивіться, якими темпами йде будівництво.

– Чи достатньо тих заходів, які вживаються владою на всіх рівнях, для того, щоб зберегти перлину Волині – озеро Світязь?

– Якби в нас не проводилось меліорації в Радянському Союзі, то Світязю давно не було б. Рівень води тоді був настільки великим, що  оводи просто «засипали» велику рогату худобу. Друге: є поняття ґрунтові води і підземні. У нас проблема в регіоні з підземними водами. Однозначно, впливають і свердловини, які масово пробурили навколо озера місцеві мешканці і власники відпочинкових закладів.

Актуальний приклад: нещодавно в Прилуцькому в озерах зникла вода, бо люди масово почали бурити свердловини. І причина не в несправних шлюзах на Світязі, бо шлюз, на який облрада виділила 150 тисяч, контролював вихід води зі Світязю, аби не заливало села. І не в плантаціях лохин. Ця ягода росте на болотах і живиться поверхневими водами, а не підземними. Зараз науковці мають визначити причину, і ми повинні діяти відповідно до їхніх вказівок.

– У вас була приватна розмова з новопризначеним головою Волинської ОДА  Юрієм Погуляйком щодо «Волиньприродресурсу», до чого домовилися?

– Він сказав, що зробить все, аби підприємство запрацювало. Були присутні і начальники СБУ, прокуратури, поліції. Сказав я і за торф. В нас просто йде енергетична війна. І головний ворог – Держгеокадастр. В області 65 відсотків державних і комунальних підприємств отоплюються торфобрикетами, як можна гальмувати видобуток торфу?

– Яке ваше враження від нового губернатора, адже всі депутати писали звернення проти його призначення?

– Так, писали. І я підписувався. Єдина причина – бо він із Луганська. Це скоріше на емоціях було зроблено, не дуже обдумано. Побачимо, час покаже.

Розмовляла Ірина Бура

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Інтерв'ю, Волинь, Політика
В тему