4 Грудня 2019
Новини

У Росії скаржаться на високі тарифи на транзит газу

У Росії скаржаться на високі тарифи на транзит газу

Голова правління Газпрому Олексій Міллер назвав «дуже-дуже високими» запропоновані Україною тарифи на транзит газу в Європу з 2020 року.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Питань досить багато. В тому числі, це питання, які стосуються матриці тарифів. Це дуже-дуже високі тарифи, серйозно значно вище чинного тарифу, за яким ми зараз транзитуємо газ через територію України», - зазначив Міллер.

Олексій Міллер додав, що Газпром обговорює питання транзиту незалежним газотранспортним оператором ТОВ Оператор газотранспортної системи України.

«Наші консультації проходять і в Відні. Ми обговорюємо міжоператорську угоду, ми обговорюємо транспортний договір», - додав Міллер.

Представники України неодноразово наголошували на тому, що тариф буде залежати від терміну укладення контракту і обсягу транзиту.

За офіційною методикою розрахунку тарифу, на період 2020-2024 років при бронюванні 60 млрд куб. м транзитних потужностей ГТС України тариф складе $ 3,21 за 1 тис. куб. м на 100 км, а при бронюванні 90 млрд куб. м - $ 2,56 за 1 тис. куб. м на 100 км. При цьому тариф на транзит російського газу в 2019 році - $ 2,61 за 1 тис. Куб. м на 100 км (Всі - з ПДВ).

За словами Міллера, тариф на транзит газу по Північному потоку 2 становить $ 2,1 за 1 тис. Куб. м на 100 км.

Нагадаємо, що міністр енергетики України Олексій Оржель повідомляв, що наступний раунд переговорів по транзиту російського газу може відбудуться 5 грудня .

У листопаді російський Газпром запропонував Нафтогазу продовжити діючий контракт на транзит газу або укласти новий терміном на 1 рік. Умовою укладення контракту з Нафтогазом в Газпромі назвали відмову обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі. Серед інших умов росіяни назвали скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення штрафу на Газпром за «порушення економічної конкуренції» і відгук клопотання Нафтогазу про ініціювання розслідування Єврокомісії проти Газпрому. Оржель назвав російську пропозицію неприйнятною.

Нафтогаз наполягає на укладенні транзитного договору з Газпромом за європейськими правилами. Виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко зазначив, що українська сторона не заперечує можливості відсутності транзиту російського газу через Україну.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, росія, газ
В тему