3 Грудня 2019
Новини

Підробні смс від банків – українців дурять за новою схемою

Підробні смс від банків – українців дурять за новою схемою

Шахраї розробляють усе нов й нові схеми, аби видурити в українців гроші.

Пропонують купити ваш товар через інтернет, а замість грошей надсилають липові оповіщення про нібито очікувані кошти на рахунку.  А ще шахраї видають себе за працівників банку, щоб виманити дані кредиток. Як уберегти кровні за часів постійних кібератак вирішили розібратися новини "Сегодня".

Ярослава виклала в інтернет оголошення про продаж дитячої коляски. Покупець обіцяв перевести гроші на карту, а товар повинен був забрати кур'єр.

"Хлопчина подивився коляску, і тут приходить повідомлення, що гроші зараховані на карту. Товар віддала, хлопчина поїхав, я починаю перевіряти карту, а на карті грошей немає ", – розповідає Ярослава Волинець, яка постраждала від шахрайських дій.

Згодом вона з'ясувала, що повідомлення про надходження грошей надіслали не з банку, а зі звичайного мобільного телефону. Це тепер – поширена схема виманювання коштів.

Максим Луночкін, експерт з кібербезпеки:

"Єдиний спосіб оперативно перевірити – зайти в свій онлайн-клієнт банку і перевірити, чи дійсно надійшли ці кошти".

Кожен сьомий українець, за даними кіберекспертов, хоча б раз отримував ложниесообщенія на мобільний про те, що нібито отримав на свій рахунок гроші.

Втім, ще більш популярна схема інтернет шахрайства, коли на телефон жертви приходить повідомлення про нібито заблокованою кредитній карті. І для її розморожування власник нібито повинен зателефонувати за вказаними конкретно номерами. Ці номери до банку не мають ніякого відношення. Але під час дзвінків по ним шахраї легко виманюють особисті дані кредитних карток. Переважно, у довірливих пенсіонерів. Заволодівши цими даними, зловмисники спустошують рахунки.

"Банк ніколи не буде питати ні пін-коди, ніякої персональної інформації 19:53 якщо у вас запитують по телефону сказати CVV-код, до якого числа вона дійсна, то ні в якому разі не повідомляйте", – нагадує експерт з кібербезпеки

Актор Вадим Залеський кілька років воює з такими шахраями. Він навмисно дратує псевдо-операторів, які нав'язуються очевидно з нечесними намірами:

"У мене є персонаж дуже-таки приємний для вуха аферистів. Це бабуся, у якої постійно щось відбувається. Спілкуємося, спілкуємося, і доводжу людини до кондиції ".

Смішні відео, де бабуся випробовує терпіння нахаб, збирають тисячі переглядів в інтернеті. Головна мета таких відео, звичайно, не розважальна. Вадим привертає увагу до небезпек, що причаїлися по той бік трубки. І вчить потенційних жертв давати відсіч тим, хто зазіхає на їхні кошти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, шахрайство
В тему