2 Грудня 2019
Новини

Національному банку повернуть більше 900 мільйонів

Національному банку повернуть більше 900 мільйонів

Національний банк України через суд домігся повернення 924 мільйонів гривень рефінансування, виданого Дельта Банку.

Про це повідомили в прес-службі НБУ, — повідомляє NV.UA.

Погашення відбулось завдяки стягненню переданого Дельта Банком Національному банку заставного майна — облігацій Державної іпотечної установи.

«Судовий спір за позовом Національного банку про звернення стягнення на заставлені цінні папери розглядався з квітня 2017 року, загалом відбулося більше 20 засідань із цього питання. 11 листопада 2019 року Північний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, на виконання якого і відбулося погашення у повному обсязі заборгованості за одним із кредитів рефінансування, який надали Дельта Банку 12 вересня 2014 року. Унаслідок погашення також підлягатимуть розформуванню резерви Національного банку під очікувані кредитні збитки на суму 924,22 грн, в розмірі заборгованості за основним боргом та нарахованими відсотками», — йдеться в повідомленні.

Павло Поляруш, начальник Управління роботи з проблемними активами, зазначив, що НБУ став повноправним власником облігацій та набув право як на отримання коштів від погашення цінних паперів, що відбудеться 18 листопада 2020 року, так і купонного доходу за ними.

«Загалом ми розраховуємо на отримання від Державної іпотечної установи коштів у розмірі 1,073 млрд грн», — розповів він.

Після здійснення погашення загальний розмір заборгованості Дельта Банку перед Нацбанком за кредитами рефінансування зменшився з 5,82 млрд грн до 4,89 млрд грн.

Нагадаємо, Дельта Банк засновали в 2006 році. Його найбільшими акціонерами на початку 2015 року були Микола Лагун (70,6059%) і Cargill Financial Services International, Inc. (29,3941%). НБУ на початку жовтня 2015 року вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати Дельта Банк.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, банки, гроші
В тему

Останні матеріали