27 Листопада 2019
Новини

Кабмін встановив гарантовану ціну на газ

Кабмін встановив гарантовану ціну на газ

Під час засідання Кабміну 27 листопада встановили гарантовану ціну на газ до кінця опалювального сезону.

РБК-Україна розбиралося, як це буде працювати і що зміниться для українців.

Що пропонує уряд

Фактично уряд встановив запобіжник для захисту споживачів від коливань ціни на газ, яке може викликати відсутність транзиту газу по ГТС України. Українцям пропонують участь у програмі "Гарантована ціна на газ", а "Нафтогаз" зобов'яжуть зафіксувати ціни на газ на період опалювального сезону для учасників цієї програми.

При цьому планується, що вказана фіксована ціна буде на 7% менше, ніж у попередньому році. За словами прем'єра Олексія Гончарука, така практика поширена у світі.

Як це буде працювати

За умовами програми "Гарантована ціна на газ" всі споживачі (в тому числі підприємства теплокомуненерго) з 1 січня до 1 травня 2020 року автоматично стають її учасниками. Для них відпускна ціна складе 6,96 гривень за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування).

Це найнижча ціна для опалювального сезону за останні два роки. Наприклад, у листопаді 2018 року ціни на газ становили 8,55 гривень за кубометр. Ця ціна була встановлена на вимогу МВФ, як умова отримання чергового траншу.

Українцям залишають вибір

Однак у всіх без винятку споживачів є вибір: залишитися у програмі або вийти з неї і відмовитися від гарантованої ціни. Це потрібно зробити до 20 грудня, і у разі виходу з програми оплата газу буде проходити за діючою місячною ціною, що складеться на ринку.

Уряд звертає увагу, що рішення приймає кожен споживач індивідуально.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, газ, ціна на газ
В тему