14 Листопада 2019
Новини

Чому на Волині перевізникам не дають дозволи на перетин кордону (відео)

Чому на Волині перевізникам не дають дозволи на перетин кордону (відео)
Митний термінал у Ковелі

В Україні тисячі вантажних автомобілів не можуть перетнути кордон з Польщею через  нестачу одноразових (універсальних) дозволів Польщі на міжнародні перевезення з квоти 2019 року.

Про це t1.ua  розповів голова ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» Володимир Михалевич.

Як повідомляли раніше волинські податківці, лише в Ковелі на документи очікують 700 понад вантажних автомобілів.

За словами Володимира Михалевича, таких пунктів у державі — сім.

«Проблеми розпочалися ще минулого року з дозволами для виїзду закордон. Для кожного виїзду за кордон кожного автомобіля має отримати однразовий дозвіл – листочок формат А4. Цими «листочками» на початку року обмінюються держави Україна та Польща. Дають одна одній однакову кількість дозволів. На 2019 рік домовилися про сокорочення цієї кількості із 200 тисяч до 160 тисяч. Тому починаючи із вересня закінчилися дозволи на перевезення в Польщу (універсальні) та через Польщу, бо є транзитні дозволи, які дозволяють перевозити через Польщу в Німеччину, це розділені», - мовив він.

Фахівець повідомив, що проблеми розпочалися, коли дозволи закінчилися.

«Ми створили ГО «Міжнародні автомобільні перевізники України» і почали співпрацю із імінстерствами, Укртрансбезпекою. Наші представники, зокрема я, були включені у робочі рупи, наради, урядову комісію, яка вела переговорили із поляками 25 жовтня у Варшаві. На наступний рік знову виділили 160 тисяч, хоча поляки пропонували ще зменшити, з 125 тисяч починали. Правдами і неправдами домовилися, щоб залишили на минулорічному рівні 160 тисяч», - додає він.

Зрештою проблему посилило те, що нова влада не могла контролювати, що відбуваласи перші пів року і попросили в поляків анулювати всі дозволи, видані на 2019 рік. Їх анулювали 11 листопада. Взамін українгці отримали від поляків 5 тисяч дозволів до кінця року, які й видають на семи пунктах.

«У нас у Львові станом на сьогодні видають дозволи вже два дні – з проблемами криками та сварками, бо дуже велика кількість людей хотіла б їх отримати. В Ковелі залишилися 354 дозволів, які роздадуть і більше не отримує ніхто. У Львові повільніше видаються», - розповів Володимир Михалевич.

Він переконаний, що проблему не вирішать щонайменше протягом найближчих наступних років.

«Під час наради поляки пропонували поділити дозволи на фірми, тоді кожна фірма протягом року розумітиме, скільки вона отримала довзолів на рік і розумітиме, що більше їх не буде до кінця року. Це змусить розподілити їх на цілий рік. Крім того, видаватися будуть покрвартально, тобто не зразу на весь рік. Крім того, одна зі причин, чому поляки обмежують – низькі ціни на перевезення, тим самим вони піднімають ціни. Кожен перевізник тепер задумається, чи йому їхати за малі гроші, якщо отримає обмежену кількість дозволів, чи краще почекати і їхати вже за ті гроші, коли він зможе щось заробити, втримати водія зарплатою», - підсумував фахівець.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, польща, транспорт
В тему