6 Листопада 2019
Новини

Лучанин перелетів Гімалаї на параплані (відео)

Лучанин перелетів Гімалаї на параплані (відео)

Лучанин Денис Якобчук небом захворів ще в дитинстві. А зараз літає на висоті 5 тисяч метрів над Гімалаями і Альпами на параплані.

Чоловік спочатку самостійно вчився літати, нині є членом Федерації парапланеризму України, передає Суспільне Волинь.

Серед поля біля села Оздів Луцького району Денис Якобчук цього літа здійснював туристичні польоти Україною. Каже: головне для парапланериста зловити потік повітря. Розповідає про найвіддаленіші місця, куди літав.

Денис Якобчук, парапланерист: «За Тернопіль до Чорткова, 190 кілометрів за день, суто на потоках, без двигуна, без нічого. Сідаєш десь на городах і все, далі уже вибираєшся, зібрав у рюкзак і пішов. У нас мало стають люди, думають, що якийсь неадекват із рюкзаком.»

Додому найчастіше добирається автостопом, продовжує Денис.Нині проводить ознайомчі польоти на параплані.

Денис Якобчук, парапланерист: «Розклали крило, під’єднали підвісну систему, у якій є запасний парашут. Для старту із рівнини треба лебідка, яка стоїть на авто, вона запускає як повітряного змія у середньому на висоту 600 метрів, з цієї висоти ми можемо робити маршрутний політ, тобто політ на дальність, використовуючи термічні потоки. Чик-чик перевірка, чути добре.»

Перше крило придбали з дружиною Світланою, розповідає Денис Якобчук. Навчалися літати самотужки, потім звернулися до професійних парапланеристів Львова, Рівного, Горохова.

Денис Якобчук, парапланерист: «Ходив малим на авіамоделювання, поки у нас були такі гуртки, а потім керівник авіагуртка покатав на дельтаплані і все, захворів небом.7 років таких активних польотів, крайніх 3 роки вдається літати 150 годин у рік. Із 350 днів у середньому 5-6 діб у повітрі.»

Денис Якобчук літав над Гімалаями в Індії. Каже: це найекстремальніші польоти, коли  ступаєш у прірву і ловиш потік повітря.

Денис Якобчук, парапланерист: «Якщо сам літаєш, бажано мати супутниковий канал зв’язку, можна відправити сигнал «SOS»  на найближчих рятувальників. Вище 5 тисяч навіть вертольоти не літають забирати, бо якщо у тебе проблеми, нештатна ситуація і ти сів, то вище 5 тисяч ніхто за тобою не прийде. І на свій ризик летиш і, але воно того варте, побачене того варте.»

Денис каже: існує всесвітня база треків, яка вивчена досвіченими пілотами.

Денис Якобчук, парапланерист: «Ще цікаво у Альпах літати. Є така дисципліна білакфлай. Це день летиш, сідаєш на вершині, там ночуєш у наметі  і вертаєшся, або летиш далі наступного дня. Це дуже захоплююче, цікаво, коли ти на одинці на 3 тисячах метрів.»

Парапланерист має посвідчення пілота Міжнародної авіаційної федерації. Зі слів чоловіка: у небі відчуває себе як на іншій планеті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: цікаво знати, відпочинок, луцьк, Волинь
В тему