6 Листопада 2019
Новини

В апеляційному суді підтвердили вину нападників на українську ходу в Польщі

В апеляційному суді підтвердили вину нападників на українську ходу в Польщі

У Перемишлі Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, що всі 20 осіб, які напали на українську релігійну ходу 26 червня 2016 року, винуваті у скоєнні злочину.

Голова Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима у коментарі назвав це рішення дуже важливим, оскільки польським псевдопатріотам не вдалося перекласти вину на українських учасників ходи, пише Укрінформ.

«Добре, що друга інстанція підтвердила наші звинувачення проти осіб, які брали участь у нападі. Не спрацювала їхня система захисту, відповідно до якої вони хотіли зробити провокаторами українців. Суди різних інстанцій це не переконало», – підкреслив Тима.

Він додав, що при ухваленні рішення суддя апеляційного суду був ще категоричнішим у висновках, ніж суддя першої інстанції.

Тима зауважив, що друге поспіль рішення у цій справі є дуже важливим, оскільки раніше у польському суспільстві не було однозначного засудження поведінки молодиків під час релігійної ходи трирічної давнини.

Голова ОУП висловив також сподівання, що цей вирок спричинить притягнення до відповідальності інших учасників цієї атаки – членів молодіжної організації «Всепольська молодь» (Mlodzierz Wszechpolska).

За його словами, представників цієї організації не було на лаві підсудних, але поліція веде слідство, і справа матиме розвиток.

Апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції: «Зловмисники образили учасників процесії з огляду на їхню українську національність, публічно зневажили, вживаючи вульгарних слів, а також насильно втрутилися в процесію і перешкоджали людям, які перебували на чолі процесії, не даючи їх можливості продовжувати ходу».

Крім того, п’ятьох осіб було визнано додатково винними у нападі на українця Зенона Куцабу та його сина. Винні отримали покарання від 6 до 14 місяців виправних громадських робіт (30-40 годин на місяць).

Після цього обидві сторони подали апеляцію: постраждала сторона вважала вирок занадто м'яким, обвинувачені наполягали на своїй невинуватості.

Крім цілковитої згоди з рішенням першої інстанції апеляційний суд у вівторок також додатково вирішив, шо витрати, пов’язані з цим та попереднім процесами, мають покрити винуватці, а не держава. Також суд ухвалив, що вирок розмістять на сайті поліції Перемишля — аж на шість місяців.

Суд переконаний: вина 20 засуджених не підлягає жодним сумнівам. Зазначається, що процесія на військове кладовище в Пикуличах є вже частиною традиції Перемишля, а напад на неї підлягає покаранню на основі кримінального кодексу.

Суддя також заявив, що вважає міру покарання доволі м'якою, з огляду на той факт, що половина обвинувачених вже були судимі. Він оцінив їхню поведінку як псевдопатріотичну та застеріг винних: якщо вони продовжуватимуть таку діяльність – покарання буде значно суворішим.

Як відомо, на військовому цвинтарі в Пикуличах під Перемишлем лежать могили січових стрільців, вояків Української галицької армії, які в 1918-1920 роках на чолі з Симоном Петлюрою боролися поряд із Юзефом Пілсудським проти більшовиків. Тут також є дві братські могили вояків УПА, які в 1946 і 1947 роках загинули в селах Бірча і Лішня.

До цього цвинтаря щороку в червні відбувається традиційна релігійна хода українців.

У 2016 році агресивно налаштовані націоналісти, футбольні хулігани та представники організації «Всепольська молодь» напали на учасників ходи. Зокрема, порвали вишиванку 60-річному чоловікові та кинули на землю одну з церковних хоругов. Відтоді захід відбувається під посиленою охороною поліції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, польща, напад
В тему