28 Жовтня 2019
Новини

Собачі зграї на вулицях нажахали мешканців міста на Волині

Собачі зграї на вулицях нажахали мешканців міста на Волині

Останнім часом на вулицях Рожища побільшало собак. Але варто зазначити, що здебільшого це не безпритульні дворняжки.

Про це повідомляє пренс-служба Рожищенської міськради.

Зграї свійських псів, за якими господарі не слідкують, можливо навмисне відпускають з дому, розгулюють вулицями міста (зафіксовані випадки в районі так званої Вовнянки та в центрі міста).

У період статевої активності, агресивні та голодні, вони становлять загрозу здоров'ю, а іноді й життю людей.

Тому вкотре звертаємося до кожного господаря: будьте відповідальними, тримайте своїх собак у вольєрах, на прив’язі та не відпускайте їх з двору. Адже, зібравшись у зграї вони несуть велику небезпеку для дорослих та дітей!

Що робити у разі нападу собаки

Безпосередньо після нападу собаки необхідно зафіксувати такий факт шляхом звернення до закладу охорони здоров’я. Це необхідно не тільки для отримання медичної допомоги, а і для отримання довідки, в якій буде зафіксований факт нападу тварини. В медичному закладі можна також провести експертизу тимчасової непрацездатності особи та отримати листок непрацездатності, якщо нападом собаки були нанесені суттєві тілесні ушкодження.

Окрім звернення до закладу охорони здоров’я потерпілий має заявити про такий факт в органи поліції. При цьому таке звернення можна оформити як у формі письмової заяви так і за усним повідомленням по телефону. Прибувши за місцем події поліцейський повинен скласти протокол про адміністративне правопорушення (якщо власник вигулював собаку в заборонених місцях або без повідка чи намордника). Такий протокол є достатньою правовою підставою для того, щоб притягнути власника тварини до адміністративної відповідальністю.

Яка відповідальність передбачена для власника собаки

У разі порушення відповідних правил тримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності.

Відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Так, у випадку порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях власники будуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 КУпАП, яка передбачає накладання штрафу або конфіскації тварини, у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.

У випадку, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження, такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 КК України, яка передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.

Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, що передбачено ст.ст. 1166-1167 ЦК України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника.

Якщо ви побачили зграю собак, які проявляють агресію до вас, або до інших осіб, можете сміливо телефонувати до поліції. Правоохоронці зобов’язані виїхати на місце події та скласти протокол.  Одним із найскладніших проблем, які виникають у потерпілих в таких справах – це доказування факту, що власником собаки є відповідна особа. Для цього необхідно витребувати у органу, що здійснює реєстрацію тварин дані про цю собаку і її власника.

У випадку, якщо власник не зареєстрував свою тварину належними доказами будуть покази свідків або відповідні фото-відео матеріали. Тому добре зробити відео чи фото тварин! Тоді поліцейські зможуть швидше, методом опитування свідків, встановити чий це пес.  

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: собаки, рожище, агресія, Волинь
В тему

Останні матеріали