13 Жовтня 2019
Новини

«Україна переможе, а не капітулює!». У Луцьку відкрилася оригінальна виставка

«Україна переможе, а не капітулює!». У Луцьку відкрилася оригінальна виставка

Серед численних вагомих для країни подій, які відбувались цьогоріч, не можна оминути три, не менш важливих, – ювілеї трьох історичних постатей, політичних діячів, лідерів та патріотів України – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. Біографії цих особистостей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для українського народу.

Проте, на шляху до її реалізації стояв ворог – Російська імперія. У протистоянні з ним їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів.Саме цим національним героям присвячена виставка «Фактор свободи», яка експонується в головному корпусі СНУ імені Лесі Українки, - повідомили в пресслужбі вишу.

Автори виставки Володимир Бірчак, Володимир В’ятрович, Олеся Ісаюк, Богдан Короленко, Максим Майоров, Віталій Огієнко, Ярослав Файзулін, Олена Шарговська, Вікторія Яременко, Ярина Ясиневич спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбуці Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери, які місця показала б їхня гугл-мапа, кого б зафрендили, а кого забанили, їхні літературні, музичні уподобання, показати світло та тіні їхніх ключових рішень.

У виставці йдеться про «виклики» – Україну напередодні боротьби Івана Мазепи, Симона Петлюри і Степана Бандери, їхні відповіді та команди, які разом відстоювали нашу свободу. Про те, як українська армія вшановує традиції минулих подвигів сьогодні.Організаторами експозиції є Український інститут національної пам?яті і Центр досліджень визвольного руху.На відкриття фотовиставки, яке відбулося 11 жовтня, завітали ректор Лесиного вишу Ігор Коцан, проректор з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами Анна Данильчук, науковці, студенти, працівники університету, музейники, громадські діячі, містяни.

Звертаючись до присутніх представниця Українського інституту національної пам'яті на Волині Леся Бондарук повідомила, що виставка «Фактор свободи» відкривається в усіх обласних центрах до Дня захисника України. А напередодні святкування Дня Незалежності відкрилася в Києві на Хрещатику. За цей час її змогли переглянути тисячі киян та гостей столиці. Тепер така можливість з’явиться і в жителів регіонів».

Леся Бондарук наголосила на важливості цієї експозиції: «Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу.Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно, перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Вони досі так звучать. Свободолюбність, завзятість, незламність в українцях досі означують як мазепинське, петлюрівське, бандерівське. Ця виставка показує і людський, і символічний вимір цих людей. У цій експозиції йдеться не лише про Мазепу, Петлюру, Бандеру, як про звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, яке було сформоване довкола них, їхніх послідовників, яких називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями».Леся Бондарук закликала молодь цікавитись своєю історією, ознайомитися та популяризувати виставку.

«Україна переможе, а не капітулює!», – завершила історикиня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему