10 Жовтня 2019
Новини

Що робити, коли болить голова: поради лікарів

Що робити, коли болить голова: поради лікарів

За характером та місцем болю можна визначити причини недуги, та призначити правильне лікування.

Про це інформує Здоров’я 24.

Головний біль зараз турбує ледь не кожного – через зміну погоди, магнітні бурі, стреси та багато іншого. Але не варто забувати, що серед причин можуть бути перепади тиску чи, наприклад, через гайморит.

Причини головного болю: пульсуючий біль з лівого або правого боку голови

Зазвичай, біль у цьому місці є тупим і давить, різким або пекучим. Якщо разом з болем у вас різка реакція на світло, нудота, озноб або гостра реакція на запахи – це мігрень. У такому випадку, щоб полегшити самопочуття, варто випити гарячого чорного чаю і знеболювальний засіб класу триптанів.

Причини головного болю: біль при нахилі голови вперед

Якщо у вас відчуття, наче голова затиснута у лещата, і біль супроводжується спазмами, а при нахилі голови вперед неприємне відчуття посилюється – це біль напруги. Покращити самопочуття допоможе розслабляючий масаж та знеболювальні ліки з вмістом аспірину.

Причини головного болю: різкий біль в оці, наче свердлить голову

Такий біль часто з'являється в комплексі з відчуттям печіння обличчя та почервонінням шкіри, закладеним носом та сльозами. І такі неприємні відчуття можуть переслідувати вас до 8 разів на добу – у вас, найімовірніше, кластерний головний біль.

Рятуватись від болю варто лікарськими засобами-триптанами та кисневими масками. Окрім того, обов'язково необхідно звернутись до лікаря, адже такий головний біль може свідчити про серйозну патологію, зокрема, судин головного мозку.

Причини головного болю: тупий біль по всій голові

Якщо у вас такий головний біль супроводжується гудінням у вухах, відчувається запаморочення, слабкість та холод у кінцівках – у вас знижений тиск.

У такому випадку спробуйте з'їсти шматок чорного шоколаду або міцної кави. Якщо це вам не допоможе, то прийміть препарат для нормалізації тиску.

Причини головного болю: болить голова в потилиці

Нудота, закладеність вух, терпнуть руки, «мушки» перед очима та біль, що давить – у вас підвищений тиск.

Необхідно виміряти артеріальний тиск і якщо він становить 140/90 і вище – викликайте «швидку», а поки їхатимуть медики – прийміть препарат для нормалізації тиску. Також можна спробувати полегшити стан гарячим компресом, прикладеним до ніг, і холодним – до голови.

Причини головного болю: голова «ось-ось вибухне»

Коли разом з головним болем проявляється слабкість, нудота – це ознаки інтоксикації. У такому випадку спершу необхідно промити шлунок і випити сорбент та препарат з аспірином, парацетамолом або ібупрофеном.

Причини головного болю: відчуття тиску на верхній частині голови

Якщо такий біль «розходиться» по всій голові, є нудота, ви неуважні та нервуєтесь – це наслідки недосипу і пережитого стресу. Випийте седативний засіб, наприклад, валеріану або м'ятний чи мелісовий чай. І обов'яково необхідно виспатись.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, цікаво знати, медицина
В тему