7 Жовтня 2019
Новини

Медики: на Волині нові віруси грипу, ліки можуть бути безсилі

Медики: на Волині нові віруси грипу, ліки можуть бути безсилі

Волинські медики попереджають про нові штами грипу, які циркулюватимуть у нинішньому епідсезоні.

Про це повідомляє Волинський лабораторний центр МОЗ України.

Оозпочався епідемічний сезон із захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип, котрий буде тривати до 20-го тижня 2020 року. За оперативними даними, на сьогодні захворюваність ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення. За підсумками моніторингу, проведеного нашими фахівцями, на сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 48%.

На ГРВІ в області захворіло  понад 3 тисячі осіб,  із них дві третини діти.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі ймовірно циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть:

  • «Канзас» (А/H3N2)
  • «Брісбен» (А/Н1N1)
  • «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria)
  • «Пхукет» (належить до гілки  B/Yamagata).

Із чотирьох вірусів новими для України і є два – «Канзас» і «Брісбен».

Більшість противірусних препаратів з ними не можуть впоратися і хвороба може протікати з ускладненнями (пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт) або завершитися летальним результатом.

Минулого року, коли превалював штам вірусу «Сингапур», в Україні від  ускладнень грипу померли 64 людини (у США цей вірус забрав життя 80 тисяч людей).

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація, в першу чергу груп епідемічного та  медичного ризику. Лікарі-епідеміологи наполегливо рекомендують провести щеплення в жовтні — листопаді, щоб імунітет навчився боротися з новими штамами вірусу до початку епідемії, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів.

До сезону епідемії 2019-2020 року в Україні зареєстровані дві вакцини від грипу (Ваксигрип, Франція та Джісі флю, Корея), котрі вже доступні в аптеках міста. Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: грип, Волинь, Лікарі
В тему