2 Жовтня 2019
Новини

Викрили сервіс, з якого масово розсилалися повідомлення про замінування

Викрили сервіс, з якого масово розсилалися повідомлення про замінування

У Миколаєві викрили масштабний сервіс для масової розсилки електронних повідомлень.

Про це повідомляє прес-служба поліції регіону.

Цей сервіс призначався для створення бот-ферм, розсилки спаму і реєстрації скриньок електронної пошти, з яких відправлялися анонімні повідомлення про мінування. Працював сервіс виключно на замовлення клієнтів.

Продавали активовані облікові записи в великій кількості в різних поштових ресурсах, соціальних мережах, платіжних системах. При цьому, продавалися і верифіковані облікові записи, ціна яких була значно вище. Такі послуги використовувалися зазвичай для масових розсилок повідомлень про нібито виграш автомобіля (грошей), сплати неіснуючого боргу тощо.

Більш того, сервіс надавав можливість клієнтам для спам-розсилок і реєстрації акаунтів на ресурсах, які потребують для реєстрації номер телефону з подальшою верифікацією (соціальні мережі, електронна пошта і т.д.). Для захисту мереж і анонімності зловмисники використовували VPN і TOR-сервіси.

Поліцейські провели обшуки в Києві, Одесі, Львові, Миколаєві, Рівному та Херсоні. У цих містах повідомлення розсилали з будинків, гаражних боксів, квартир та орендованих офісів, які використовувалися для кримінальної діяльності. Вилучене обладнання відправили на експертизу.

Процесуальні заходи проведені в рамках раніше розпочатого кримінального провадження, пов'язаного з помилковими повідомленнями про мінування об'єктів в Україні.

Досудове розслідування триває в рамках раніше розпочатого кримінального провадження за ст. 189 (вимагання), 258 (Терористичний акт), ст. 259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України.

Йдуть заходи щодо притягнення до відповідальності осіб, причетних до організації такої діяльності, повідомили в Департаменті кіберполіції України.

Нагадаємо, 20 вересня поліція Києва весь день перевіряла неправдиве повідомлення про масове «мінування». Тоді були «заміновані» 20 житлових будинків, 8 пологових будинків, 11 дитячих садків, 22 торгові центри, посольства і мости.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: замінування, миколаїв, фейкові новини
В тему