1 Жовтня 2019
Новини

Росія погрожує Україні новим вторгненням

Росія погрожує Україні новим вторгненням

В Росії перейшли до прямих погроз Україні, через небажання імплементувати «формулу Штайнмайєра».

Не задоволені небажанням України підписувати її на російських умовах, пишуть «Факти».

«Сьогодні всі очікують, що настане ясність – чи трансформувалася якось попередня позиція української сторони, підтверджує українська сторона свій відхід від попередніх домовленостей або, навпаки, коригує своє підтвердження попередніх своїх зобов'язань», - заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Додав, що в разі, якщо українська сторона відмовиться вирішувати конфлікт на російських умовах, Кремль буде шукати способи вирішення «внутрішньоукраїнської проблеми» власноруч.

Раніше міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську текст «формули Штайнмайера» не був узгоджений через «технічне непорозуміння». Він додав, що текст документа, який повинні були узгодити в Мінську, може змінитися до наступного засідання ТКГ.

«Ми чули з Києва різні заяви щодо попереднього. Говорилося і про технічну помилку, і про нерозуміння і так далі. Тому сьогодні, звичайно, всі чекають, що настане ясність, чи трансформувалася якось попередня позиція української сторони, чи підтверджує українська сторона свій відхід від попередніх домовленостей або, навпаки, коригує підтвердження своїх попередніх зобов'язань. Тому сьогодні ми саме це і очікуємо», - сказав він.

Однак в Україні погляди на формулу розділилися. Більшість українських активістів та діячів виступили проти підписання цього документу.

«Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори задля легітимізації «влади» на окупованій території! Цей папірець не забезпечить світ, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!» - запевнив колишній представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ Роман Безсмертний.

«Сьогодні ми бачимо, що немає відповіді на питання участі переселенців, немає відповіді на питання українських політичних сил партій, участі медіа. Тому все це дуже небезпечні речі. І ми вважаємо, що підписання будь-яких документів без врегулювання питань безпеки – воно буде серйозною кремлівською пасткою, до якої може потрапити Україна», – зазначила Геращенко..

Реалізація «плану Штайнмаєра» передбачає розведення сил і озброєння в зоні конфлікту, а також проведення виборів в ОРДЛО, після чого Кремль може вимагати особливого статусу для Донбасу.

Сьогодні в Мінську відбудеться чергове засідання ТКГ по врегулюванню ситуації на сході України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, україна, мінські угоди, війна, кримінал
В тему