27 Вересня 2019
Новини

Дослідження депресивних станів: залучили штучний інтелект

Дослідження депресивних станів: залучили штучний інтелект

Інколи лікування депресії не приносить належних результатів.

Вчені з Південно-західного медичного центру Університету Техасу за допомогою штучного інтелекту вирішили дослідити, чому вживання антидепресантів не дає очікуваного впливу на деяких пацієнтів, пише Громадське.

У межах дослідження вчені проаналізували патерни активності мозку 300 добровольців. Серед них були пацієнти, які приймали антидепресанти або плацебо, а також люди без депресії (здорова контрольна група).

Дослідники показували учасникам експерименту картинки з «емоційним конфліктом»: наприклад, фотографію роззлюченої людини з написом «щастя». Завдання учасників було зосередитися тільки на написах. Так вчені досліджують реакцію людей на парадокси. Замість того, щоб спостерігати лише нейронні області, які, як вважають, мають значення для прогнозування переваг антидепресантів, вчені використовували штучний інтелект для аналізу активності у всьому мозку.

Також вчені враховували дані про стан здоров’я добровольців, їхню групі крові, спадкову схильність до захворювань. Штучний інтелект зумів виявити значущі кореляції між активністю мозку учасників та прийомом і впливом таблеток на їхній стан. Так, результати дослідження показали, що учасники, які мали ненормальну нервову реакцію під час спостерігання «емоційного конфлікту», мали менше шансів на покращення протягом двох місяців після початку прийому ліків.

На наступному етапі дослідження вибірку планують розширити до 2500 людей з депресією і біполярним розладом. За їхнім здоров’ям спостерігатимуть протягом 20 років. Таким чином вчені сподіваються, що зможуть краще зрозуміти природу психічних розладів за допомогою біологічних тестів, таких як знімок мозку та аналіз крові, щоб збільшити шанси знайти правильне лікування.

«Нам потрібно закінчити гру зі здогадками та знайти об’єктивні заходи щодо призначення препаратів, які будуть працювати. Люди з депресією вже страждають від безнадії, і проблема може погіршитися, якщо вони приймуть неефективні ліки», — сказав доктор Мадхукар Тріведі, засновник Центру досліджень депресій та клінічної допомоги UT Southwestern.

Доктор Тріведі каже, що для того, щоб отримати більш точну картину того, як проявляється депресія у конкретного пацієнта, важливим є зображення діяльності мозку в різних станах. Для деяких людей, за його словами, більш відповідні дані надходитимуть у стані спокою їхнього мозку, тоді як для інших емоційна обробка стане критичною складовою та краще прогнозує, чи буде діяти антидепресант.

Читайте також:

Штучний інтелект допоможе людям із розладом мови

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, депресія, штучний інтелект
В тему

Останні матеріали