25 Вересня 2019
Новини

В яких країнах людей примусово стерилізують

В яких країнах людей примусово стерилізують

Примусову стерилізацію використовували не тільки в авторитарних країнах. Режими, що вважаються демократичними, теж застосовували її для контролю за чисельністю населення, а також щодо корінних народів.

Примусова стерилізація – це програма, яка офіційно, а іноді незаконно, діяла в різних країнах,  - пише etcetera.

Людей, які підпадали під цю програму, примушували пройти хірургічну або хімічну стерилізацію. На початку XX століття такі програми були запущені в країнах, які досліджували євгеніку. Це вчення, прихильники якого вважають, що до людей, як до домашніх тварин, можна застосовувати методи селекції. Метою цих програм було позбавити можливості продовжувати рід людей з «поганою спадковістю». А в деяких країнах за допомогою планової стерилізації намагалися позбутися корінних народів.

США. У 1960-1970-х роках в Америці діяла примусова стерилізація індіанців. Вона проводилася лікарями, які співпрацювали з Індіанською службою охорони здоров’я. Стерилізація представників корінного населення проводилася без їх згоди. Наприклад, Джин Вайтхорс з племені навахо провели операцію разом з процедурою з видалення апендикса. Лише через кілька років вона дізналася, що більше не зможе народити. У 1976 році було проведено розслідування, у результаті якого з’ясувалося, що лише за три роки було стерилізовано 3,4 тис. жінок.

Жінки з індіанських племен – не єдині, хто піддавався примусовим операціям. Їх проводили чорношкірим і бідним білим жінкам, у яких не було страховки. Таким чином уряд хотів обмежити число сімей, які отримують соціальну допомогу.

Лікарі, які проводили операцію, вважали цей метод кращою альтернативою для цих жінок. Вони стверджували, що це поліпшить їхнє фінансове становище і якість життя їх сімей. Близько 94% лікарів на той час схвалювали примусову стерилізацію жінок, які мали більше трьох дітей, при цьому живучи на допомогу.

Крім цього, у Каліфорнії з 1909 по 1979 рік діяла примусова стерилізація людей з психічними захворюваннями, які передаються у спадок.

ШВЕЦІЯ. З 1934 по 1976 роки в Швеції діяв євгенічний закон, який повинен був позбавити суспільство від спадкових хвороб, а також не допустити потомства від людей змішаної раси. Закони про стерилізацію були прийняті шведським парламентом.

За час дії закону провели примусову стерилізацію близько 21 тис. чоловік. До речі, після масштабного розслідування в 2000-х роках, 1,6 тис. людей отримали компенсацію від держави.

ЯПОНІЯ. В Японії подібний закон діяв з 1948 по 1996 роки. Операцію проводили жінкам, у чоловіка або членів сім’ї якої були генетичні відхилення. Близько 16,5 тис. японців були стерилізовані без згоди. З 1970-го року операції проводили особам з обмеженими можливостями, а в деяких випадках – підліткам з бідних сімей. У 2019 році  прем’єр-міністр Японії СіндзоАбе вибачився перед жертвами цього закону. Багатьом з них виплатять компенсацію.

ЧЕХОСЛОВАЧЧИНА. У колишній «соціалістичній республіці» з 1973 року проводили примусову стерилізацію циганок.

КИТАЙ. У Китаї діяла стерилізація по відношенню до власних здорових громадян. Вона проводилася в рамках політики «Одна сім’я – одна дитина». У 2015 році цей закон скасували, але правозахисники стверджують, що примусові операції в КНР досі проводять, особливо щодо нацменшини уйгурів.

ІНДІЯ, яка, як і Китай, зіткнулася з проблемою перенаселення, також практикувала примусову стерилізацію своїх громадян. З 1960-х років в країні стерилізували 10% чоловіків. Спочатку операції проводили в примусовому порядку, в основному представникам нижчих каст. Останнім часом за добровільну стерилізацію передбачені бонуси. Наприклад, у 2011 році за такий крок видавали лотерейні квитки, за якими розігрували машини і побутову техніку. Таким чином влада бореться з перенаселенням.

Сьогодні примусова стерилізація діє в Польщі і Чехії по відношенню до злочинців, які вчинили сексуальне насильство. До речі, в Україні пропонують посилити покарання за злочини стосовно дітей. Один з пунктів законопроекту, який подали в парламент, передбачає хімічну кастрацію злочинців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Світ, кастрація, расизм
В тему