23 Вересня 2019
Новини

Володимир Кучер: «Позитив у тому, що зміни в державі таки відбуваються»

Володимир Кучер: «Позитив у тому, що зміни в державі таки відбуваються»

Для того, аби депутати усіх рівнів працювали ефективно, вони повинні отримувати заробітну плату, також вони мають обиратися на професійній основі: проходити певні тести, можливо, навіть підписувати зобов’язання перед виборцями. Так вважає Володимир Кучер – депутат Волинської обласної ради (фракція УКРОП), член постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства. Також у розмові з ним – про роботу новообраного президента.

– Як ви оцінюєте роботу депутатів облради?

– Я, як і більшість громадян, думав, що депутати на місцях можуть вирішити багато питань. Насправді, коли сам став депутатом, побачив, що це далеко не так. Поки в Україні зберігається дуалізм влади на місцях, себто є обласні ради та адміністрації, нічого з цього корисного не буде. Хоча депутат і має плив на формування і розподіл бюджету, але більшість розпорядчих функцій залишаються за обласною адміністрацією. Взагалі голова ОДА – це людина президента, яку він сам і призначає. І не завжди думка депутатів місцевої ради, яких, до речі, обирали люди, збігається з позицією і баченням того чи іншого керівника органу виконавчої влади.

– Президент піднімав питання, що посада голови ОДА взагалі не потрібна.

– Так, це питання піднімалося, але поки що я не бачу напрацювань у цьому напрямку. Я погоджуюсь, що це не потрібна посада. Була така критична ситуація в області, коли ексголова Волинської ОДА Олександр Савченко заблокував бюджет. Припинились певні виплати, робота щодо багатьох програм. Враховуючи те, що в обласній раді, крім депутатів, є ще виконавчий апарат, то ця невелика кількість людей змогла мобілізувати зусилля і після звільнення Савченка за короткий термін напрацювати таку базу, що область повноцінно запрацювала. Практика показала, що без посади голови ОДА можна прекрасно обійтися.

– Ви член медичної комісії з  питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, які найбільші проблеми у сфері медицини?

– Медицина – це не лише заклади, апаратура, а це перш за все люди. І зараз відбувається дуже великий відтік кадрів у цій сфері. Ми маємо справжніх фахівців, і за роботу, за яку вони тут отримують копійки, за кордоном ці спеціалісти можуть отримати солідну зарплату. І вже зовсім скоро може бути нікому працювати у наших лікарнях. 

– Головою обласної ради вперше стала жінка. Ви підтримували її кандидатуру і чи вже щось можете сказати про її роботу?

– Так, я підтримував її. Вона науковець, фахово підготовлена. Поки важко її оцінити, бо пройшла лише перша сесія, де обговорюватися суто технічні питання. А вже наступна сесія, яка планується на 10 жовтня, обіцяє бути гарячою, впевнений, новообрана голова з усім справиться. Та й депутатський корпус останнім часом працює консолідовано.

– Якою в ідеалі має бути робота депутата?

– На мою думку, депутати повинні ходити в обласну раду як на роботу, і ця робота має бути оплачувана. І до цього потрібно йти. Бо є такі колеги-депутати, які не приходять ні на засідання комісій, ні на сесії і прикриваються своїм посвідченням. Вважаю, що депутати повинні обиратися на професійній основі: проходити певні тести, можливо, навіть підписувати зобов’язання перед виборцями.

– Яка чисельність партії «УКРОП» в облраді?

– 20 депутатів із 64. Це не є більшість, звісно, але це відчутна сила, яка може впливати на прийняття рішень. Взагалі я вступив у цю фракцію, бо бачив у ній лідера, намагання Ігоря Палиці зробити область самодостатньою. Але було багато чинників, які не дали втілити цей задум повністю, бо це було не вигідно Києву, куди сходяться усі грошові потоки. І основний критерій роботи більшості депутатів цього скликання – аби область сама могла розпоряджатися власними ресурсами, які повинні йти на її потреби.

– Новий президент уже більше як 100 днів на своїй посаді, ви активно підтримували його кандидатуру, що можете сказати про його роботу?

– Новообраний президент Володимир Зеленський декларував у своїй передвиборній програмі збільшення повноважень органів місцевої влади, в тому числі і в сфері надходжень, і розпорядження фінансами. Але останні події в Раді, коли прийняли закон, згідно з яким скасовуються платежі  від будівництва нових об’єктів, себто скасування пайового внеску інвесторів у розвиток інфраструктури. Раніше вони сплачували 11 відсотків. Це великий плюс інвесторам і величезний мінус до бюджету. Можливо, таким чином хочуть простимулювати зростання будівництва, але в той же час, коли будуються нові житлові масиви, то пайовий внесок повинен направлятися на будівництво дитячих садочків, шкіл та ін. І у великих містах відсутність цих надходжень суттєво вдарить по місцевих бюджетах.

Щодо виборів міського голови Луцька, як не відбувалося призначення при Порошенку, так і зараз нічого не змінюється. А це ж суттєво впливає на надходження інвестицій в місто, в тому числі і закордонних. Також призупинили фінансування Державного фонду регіонального розвитку  на заходи соціально-економічного розвитку територій. Це означає, що кошти, які йшли на округи, на фінансування навчальних закладів, на соціальні програми, уже не виділяються. Приміром, скандальна школа у селі Стобихівка, де діти навчаються у три зміни, батьки взагалі перестали їх пускати на навчання, школа перебуває в аварійному стані, цього року мало розпочатися  будівництво нової школи, а кошти на це «заморожені». І ця позиція мені геть не зрозуміла. Більше того, уряд вимагає повернути уже виділені кошти соціально-економічного розвитку. А якщо вони вже освоєні? Є великі сподівання щодо нового президента, але новопризначений уряд, на мою думку, робить досить не логічні речі. Так, я голосував за Зеленського, він нова неординарна і цікава особистість, але є такий вислів: «Короля визначає оточення». І ті люди, які зараз біля нього, не всі розуміють політики держави і куди держава має рухатися. Зараз держава повинна виплачувати шалені борги – кредити, які лишила по собі колишня влада. І не відомо, куди ці гроші пішли. Але важливо, щоб держава не забувала про пенсіонерів та інших соціально незахищених верств населення. Великий позитив у тому, що зміни таки відбуваються. Думаю, всі ці очікування, які люди покладають на новообраного президента, все ж таки справдяться. Можливо, не одразу, але з часом точно.

Розмовляла Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, Волинь, володимир зеленський, волинська ода, депутати
В тему