20 Вересня 2019
Новини

Можлива повномасштабна війна: Трамп вирішує долю атак на саудівські заводи

Можлива повномасштабна війна: Трамп вирішує долю атак на саудівські заводи

Пентагон представить в п’ятницю президенту США Дональду Трампу різні варіанти відповіді на атаки на нафтові об’єкти саудівської компанії Saudi Aramco, за якими, на думку Вашингтона, стоїть Іран.

Про це повідомило агентство Associated Press (AP) з посиланням на свої джерела, передає УНН з посиланням також на американську редакцію «Радіо Свобода».

За їхньою інформацією, на нараді Ради національної безпеки в Білому домі «представники Пентагону назвуть список цілей в Ірані, за якими можуть бути нанесені удари з повітря». При цьому, як зазначає АР, вони мають намір загострити увагу американського лідера на те, що «військові дії відносно Тегерана можуть привести до повномасштабної війни».

Як раніше заявив журналістам глава Комітету начальників штабів ВС США генерал Джозеф Данфорд, його «робота полягає в тому, щоб надати президенту військові варіанти дій, а рішення, чи вдаватися до застосування військової сили, повинен прийняти» глава Білого дому. Сам Трамп в середу сказав репортерам, відповідаючи на їхні запитання в Сан-Дієго (штат Каліфорнія), що не хоче війни.

У той же час пізніше він допустив, що ситуація «не буде врегульована мирним шляхом».

Від нафти з Саудівської Аравії найбільше залежать азіатські економіки. Близько чотирьох мільйонів барелів на день купували у неї Японія, Індія, Китай, Південна Корея і Тайвань.

У чисто кількісному відношенні у більшості з них теж достатньо запасів, щоб компенсувати тимчасові затримки. Однак економічні диспропорції можуть виникнути через те, що для деяких видів виробництва потрібна саме саудівська нафта або її аналоги; доставити їх в короткі терміни неможливо. Підвищення цін на нафтохімічну продукцію, вироблену на саудівському сировину, вже зараз помітно вище, ніж на саму нафту.

Американський банк Goldman Sachs виходить з того, що ціна на нафту перевищить 75 доларів за барель в тому випадку, якщо виробництво не вдасться відновити протягом шести тижнів, і залишиться на рівні максимум 65 доларів, якщо це буде зроблено за тиждень-два. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, суспільство, НП, війна, напад, розбій, заводи, ціна на нафту, нафта, теплопостачання, дональд трамп, саудівська аравія
В тему