13 Вересня 2019
Новини

Зеленський розставив усі крапки над «і» щодо виборів на окупованому Донбасі

Зеленський розставив усі крапки над «і» щодо виборів на окупованому Донбасі

Місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відбудуться тільки після виведення окупаційних військ і згідно з українським законодавством.

13 вересня про це на спільному брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд заявив президент України Володимир Зеленський, передає ГОРДОН.

Глава Української держави сказав, що зможе предметно коментувати проведення виборів тільки після проведення зустрічі в нормандському форматі і досягнення домовленостей щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Зараз про це рано говорити, це може бути у нас з вами тільки теоретичний діалог», - сказав Зеленський.

Журналісти запитали, чи буде передувати виборам виведення військ.

«Так. А що, може бути по-іншому? Ми готуємо план нашої розмови [в нормандському форматі], зараз погоджуємо просто дату, потім наше суспільство дізнається всі деталі. Спочатку - питання обміну людей, потім - питання розведення військ, потім ми говоримо про розведення військ по всій території - це 400 км, тільки після цього ми можемо говорити про формат виборів на окупованій території», - сказав він.

Зеленський підкреслив, що вибори на Донбасі можуть пройти тільки за українським законодавством.

«Я думаю, що кожен українець вважає, що Донбас - це Україна, то місцеві вибори там повинні бути, але повинні бути за українським законодавством. Всі інші деталі і терміни я не можу з вами зараз обговорювати», - додав він.

Верховна Рада прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у вересні 2014 року (необхідність такого законодавства зафіксована в Мінських угодах про врегулювання конфлікту на Донбасі).

Парламент уже кілька разів продовжував його дію, останній - до 31 грудня 2019 року. У статті 10 цього закону зазначено, що всі його основні положення почнуть діяти тільки після проведення на Донбасі місцевих виборів за українським законодавством з дотриманням міжнародних стандартів.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуться в мінському (Україна - Росія - ОБСЄ) і нормандському (Україна - Росія - Німеччина - Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

26 серпня 2019 року стало відомо, що Франція і Німеччина на саміті G7 домовилися про організацію найближчим часом зустрічі в нормандському форматі.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що зустріч в нормандському форматі планують провести в Парижі. Президент Франції Еммануель Макрон припустив, що переговори відбудуться у вересні.

Зеленський в телефонній розмові з Путіним 7 серпня 2019 року заявив, що немає потреби закріплювати особливий статус для Донбасу в Конституції України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висунув умовами зустрічі «Нормандської четвірки» розведення сил і засобів в зоні конфлікту на Донбасі, а також необхідність зафіксувати на папері формулу президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра про порядок організації місцевих виборів в районах, які зараз не контролюються українською владою.

12 вересня президент України заявив, що дата зустрічі лідерів країн нормандського формату поки не визначена. Глава держави підкреслив, що рішення по «формулі Штайнмайєра» і за всіма пунктами Мінських угод прийматимуть лідери чотирьох країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Це моя маленька боротьба»: Сенцов привіз Зеленському «сувенір» із російської тюрми (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, суспільство, політика, вибори ордло, володимир зеленський
В тему