13 Вересня 2019
Новини

В Одесі чиновники просто з уроків забрали дівчинку в притулок

В Одесі чиновники просто з уроків забрали дівчинку в притулок

В Одесі розгорівся скандал довкола методів роботи соціальної служби. Чиновники просто з уроку забрали 11-річну школярку у притулок на очах у її приголомшених однокласників.

Два роки після смерті матері дівчинка жила з батьком і ще чотирма братами та сестрами, аж поки у соцслужбах не спам'яталися, що біологічний батько не значиться в її свідоцтві про народження. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Все сталося на четвертому уроці. В школу зайшла група чиновників  і попросили завуча відвести в окремий кабінет Валерію з 6-А . А вже за кілька хвилин дівчинка з криками тікала від них. 

Школярка встигла зателефонувати батькові і за 15 хвилин той прибіг до школи. Він каже, що чиновник грубо повідомив йому, що доньку забирають до притулку. 

Чоловікові роз'яснили, що після смерті матері він не має юридичного права на дитину, бо не вказаний у свідоцтві про народження. Коли народилася Валерія, він якраз відбував покарання. Щоб доказати своє батьківство, тепер має пройти генетичну експертизу. Лише тоді йому віддадуть  доньку.

«Два роки жили не тужили і ось вам нате - приїхали і забрали. Я намагався оформити опікунство, але мені було відмовлено і всі вони влітку приїхали спробували забрати її з дому, але я просто не пустив їх до хати», – каже батько дівчини Валерій Павліков. 

В школі діями чиновників обурені, адже вчителів не попередили, а дівчинку забирали безцеремонно на очах інших школярів.

«Воно відбувалося в такий спосіб, що це не відповідає ні навчальному закладу, ні вихованню, ні принципам, ні методам. Ну це не може бути, це абсолютно було, можливо і в правовому полі, але не в людському», – каже директор школи Тетяна Жорницька. 

Натомість у службі з прав дітей переконують  — все робили на благо дівчинки. Вилучали її у школі, бо  додому батько не пускав, до того ж погрожував ножем.

«Протиправних дій відносно дитини ніяких не було, ми не зривали учбовий процес, це відбувалося в окремому кабінеті. Ми враховуємо усі аспекти, які стосуються дитини, але наша робота, вибачте, на русском скажу: предполагает подобные моменты со стороны детей», – каже заступник начальника служби у справах дітей Приморської райадміністрації Одеси Ірина Прокопенко. 

Зараз 11-річна Валерія  у притулку. Батько каже — у неї вилучили телефон. Бачитися їм дозволяють лише на вихідні. Але він дізнався, що донька досі приголомшена і постійно плаче. Забрати її додому він зможе лише тоді, як знайде біля семи тисяч гривень на ДНК-експертизу батьківства. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, НП, батьківські права, одеса, міністерство соціальної політики, діти
В тему