10 Вересня 2019
Новини

Верховна Рада прийняла закон про імпічмент президента

Верховна Рада прийняла закон про імпічмент президента

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 10 вересня, 245 голосами прийняла законопроєкт президента Володимира Зеленського про імпічмент.

Проєкт закону №1012 передбачає, що нардепи можуть відсторонити президента «виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину», - пише Кореспондент.
 
Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю нардепів.
 
Цей документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме факт і обставини державної зради або іншого злочину, скоєних президентом.
 
До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спецпрокурор і спецслідчі.
 
Президент при процедурі імпічменту може користуватися послугами від одного до п'яти захисників його прав, свобод та інтересів.
 
 
Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, окрім випадків, коли інформація містить державну таємницю.
 
Після прийняття рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які мають підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину.
 
Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше 3/4 конституційного складу Верховної Ради.
 
Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед президентом.
 
У разі відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження в судах закриваються.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, імпічмент, президент, закон, вру
В тему

Останні матеріали