5 Вересня 2019
Новини

Буде недоступним: Цемах повернеться в ДНР

Буде недоступним: Цемах повернеться в ДНР

Сторона обвинувачення не коментує інформацію про передачу Росії свідка у справі катастрофи MH17 Володимира Цемаха, якого сьогодні суд звільнив з-під варти. Однак прокуратура заявляє, що він повернеться в ДНР.

Про це заявив керівник групи прокурорів Олег Пересада.

«Я не можу коментувати питання обміну, оскільки до мене як керівника групи прокурорів у кримінальному провадженні щодо Цемаха жодної офіційної інформації про його обмін не надходило», - сказав прокурор.

«Цемах буде складнодоступний для міжнародної спільної слідчої групи. У нього є особисті зобов'язання. Водночас якогось контролю, як носіння електронного браслета чи іншого способу відстежувати його переміщення, у нас нема. Він зобов'язаний з'являтися, але ніхто не дає гарантій, що він буде з'являтися», - додав Пересада.

Він додав, що Цемах повернеться на непідконтрольну Україні територію за місцем реєстрації, тобто в Донецьк.

Також він наголосив, що Цемаху може загрожувати небезпека.

«Оскільки дуже багато уваги пану Цемаху приділяється особливо в контексті розслідування збиття літака малайзійських авіаліній. Як я зазначав у суді, він є важливим елементом встановлення істини у цьому провадженні. Ми розуміємо, що наш північний сусід досить жорстко поводиться з такими особами», – сказав прокурор.

Як відомо, нідерландські слідчі, які розслідують катастрофу малайзійського рейсу MH17 в 2014 на Донбасі, хочуть допитати колишнього «начальника ППО» бойовиків «ДНР» Володимира Цемаха, який перебуває під вартою в Україні.

Нещодавно з'явилася інформація, що Володимир Цемах є серед осіб, яких Росія хоче бачити у списку для обміну утримуваними особами з Україною. Він фігурує у справі про збиття малайзійського «Боїнга» рейсу МH17 на Донбасі влітку 2014-го.

5 вересня суд відпустив колишнього бойовика угруповання ДНР з-під варти.

Депутати Європарламенту днями також звернулися до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом після інформації про те, що Цемаха можуть передати Росії в рамках обміну полоненими. У своєму листі європейські депутати закликали Зеленського не допустити передачу Росії одного з фігурантів справи про катастрофу MH17 У Європарламенті закликали Зеленського не обмінювати фігуранта справи MH17 Цемаха .

Після цього президент Росії Володимир Путін заявив, що обмін утримуваними в'язнями знаходиться на фінальній стадії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, агент, днр, ато
В тему