4 Вересня 2019
Новини

Одному із найбільших міст Волині загрожує екологічна катастрофа (фото)

Одному із найбільших міст Волині загрожує екологічна катастрофа (фото)

Залізобетонні конструкції, в яких півтора року тому ізолювали токсичні відходи тваринного походження з Ковельського ветсанзаводу, потекли.

Про це повідомляє Район. Ковель.

Ці резервуари були очисними спорудами колишнього крохмальному заводу, який знаходився на протилежному березі річки Турія. Під час будівництва десять гігантських бетонних чанів-відстійників так засипали землею, що з під неї виднілися лише верхівки високих багатометрових конструкцій.

На початку 90-х років минулого століття закрився крохмальний завод, очисні споруди перестали функціонувати, а землю навколо них почали швидко розкрадати.

Під час ліквідації наслідків діяльності Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод» влада вирішила захоронити тут відходи тваринного походження.

Будували під’їзну дорогу та робили благоустрій території розміщення резервуарів для ізоляції відходів працівники ПрАТ «Ковельське ШБУ-63». На це було передбачено 1,4 мільйона гривень з держбюджету та 66 тисяч грн. з бюджету міста.

Капітальний ремонт залізобетонних резервуарів виконувало дочірнє підприємство «Новобуд» із села Самари Ратнівського району Волинської області. На це було передбачено 1,5 мільйона гривень (1,3 мільйона з обласного бюджету, 159 з держбюджету, 78 тисяч з бюджету міста). Для цього резервуари очистили, обладнали ізоляційним матеріалом та поштукатурили.

«Ці споруди знаходились більш як 20 років в лежачому стані, тяжко було дивитися і виконувати, але дякувати Богу, процес пішов», – розповідав журналістам директор ДП «Новобуд» Василь Штик.

Втім, 13 листопада 2017 року під час оперативної наради в ОДА начальник ГУ Держспоживслужби в області Богдан Лозинський повідомив, що підготувати резервуари мали до 30 жовтня, проте Ковельська міська рада не виконала свої ж прийняті рішення. Відтак, 7 листопада ковельському меру Олегу Кіндеру надіслали лист з проханням повідомити про терміни виконання робіт, однак станом на 13 листопада жодної інформації не отримали.

До речі, відремонтувати резервуари для відходів, а саме зробити ізоляцію днища резервуарів планували ще до 10 жовтня, а основні магістралі наповнити водою для жителів мікрорайону Ковеля 2 — до грудня 2017 року.

З горем пополам ізоляцію зробили, металевими конструкціями накрили всі резервуари з відходами.

«Окутані їдким смородом резервуари з отруйними відходами уже тріщать по швах. І ці залізобетонні конструкції після капітального ремонту, який проведено всього два роки тому, потекли не сьогодні. Можливо на кричущий факт, нарешті, звернуть увагу працівники екологічної служби та місцева влада і почнуть хоч щось робити, щоб не допустити нового лиха на околиці Ковеля», - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масове отруєння на Волині: госпіталізували багато дорослих і дітей

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь, суспільство, НП, Фото
В тему

Останні матеріали