1 Вересня 2019
Новини

«Подзвонити до Путіна мене попросили родичі полонених моряків»: про що спілкувався Зеленський із президентом РФ

«Подзвонити до Путіна мене попросили родичі полонених моряків»: про що спілкувався Зеленський із президентом РФ

«Ви вже двічі спілкувалися по телефону із президентом РФ Володимиром Путіним.  Як швидко з того боку підняли слухавку та яким був тон вашої розмови», - поцікавився Станіслав Боклан у президента України Володимира Зеленського.

«В мене з Путіним немає ніяких стосунків. Я подзвонив до нього після того, як побачив рішення міжнародного трибуналу з приводу повернення наших моряків та кораблів.  Всі строки уже вийшли, а ніхто нам нічого і нікого не повертає. Чекати ми не можемо. Адже щодня втрачаємо наших людей на фронті, втрачаємо можливості впливу на Захід з приводу наших полонених моряків, втрачаємо наших  дітей.

Багато раз дружини, матері, родичі полонених українських моряків приходили до мене. Ми обговорювали цю важку ситуацію, коли ні адвокати, ні омбудсмени, ні міжнародні захисники не повернуть нам полонених. І саме вони наполягали, щоб я подзвонив до Путіна.

Цікаво, що міністерство закордонних справ, очільники мого попередника дуже не хотіли, щоб я телефонував. Для них це питання політичне, а для мене – людське.  Вони були проти, щоб полонені моряки повернулися до України після розмови Зеленського з Путіним.

Тож я подзвонив до Путіна. Ми познайомились. За 30-хвилинну розмову ми одговорили питання повернення моряків, війну на Донбасі. В мене з Путіним різні інформації про те, що відбувається на Донбасі.

Нашу розмову з Путіним я вважаю предметною, адже ми домовились, яким чином та в якій термін повернуться полонені.

Друга наша розмова із Путіним стосувалася припинення вогню на Донбасі. Вона відбувалася після того, як отримав інформацію про втрати наших бійців. У цій терміновій розмові  я запитав «Ми з вами домовлялися про припинення вогню, а там продовжуються військові дії і гинуть люди». Що мені сказав на це Путін – я не маю права говорити.

Крім того, ми говорили про уточнені кроки повернення полонених, і не тільки моряків. Я розумію, що вирішувати одразу всі питання неможливо. Тому будемо це вирішувати крок за кроком, з конкретними термінами, конкретною кількістю людей.

Третя розмова з Путіним буде у Нормандському форматі під час особистої зустрічі.

Коли закінчиться війна, у нас буде відверта розповідь із прізвищами сучасних політиків. І кожен відповість за свої вчинки».

«Я вважаю, що президент зробив дуже  правильний крок, - заявив Андрій Єрмак, помічник президента України.   - Ми ж усі розуміємо, хто має найбільший вплив на дії на  Донбасі, на бойовиків. Я думаю, що такий потужний масивний пресинг, який ми сьогодні розпочали на наших опонентів, приведе до потрібного для нас результату».

Висловив свою думку і один із колишніх президентів Віктор Ющенко: «Я розумію, чого прагне президент Росії: щоб україно-російські відносини для нього виглядали реалізацією російського інтересу. Путін добре розуміє, що  ми «розхристані». Це його політична тактика».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Україна, володимир зеленський, володимир путін, віктор ющенко, моряки, війна на сході україни, донбас, армія
В тему