30 Серпня 2019
Новини

Обмін полоненими: фейки і реальність

Обмін полоненими: фейки і реальність

Сьогодні, 30 серпня, обмін полоненими між Україною і Росією так і не відбувся. Принаймні, так стверджують офіційні джерела в обох країнах.

 Однак не вся інформація відповідає дійсності, - пише «Країна».

З чого все почалося?

Цієї ночі з'явилася інформація, що українців везуть в підмосковний аеропорт Остафьєво. Це аеродром НКВС, був відкритий в 1934 році. Зараз належить Міноборони Росії, є закритою територією. Пізніше ці дані не знайшли підтвердження. Більше того, ця інформація була спростована як з української, так і з російської сторони.

ЗМІ пишуть, що полонені вже повернулися в Україну, це правда?

Ні, це фейк. Роль у його поширенні зіграв новий генпрокурор Руслан Рябошапка і перепост на його сторінці в соцмережі про те, що «Обмін завершився. Моряки, Сенцов, Карпюк, Балух, Гриб летять додому...»

Скільки людей будуть обмінювати?

Точної цифри немає, як і списку. За даними ЗМІ, мова йде приблизно про 30 громадян з кожного боку.

Хто в списку на обмін?

Знову-таки за словами джерел ЗМІ, в Україну повернуться 24 моряка, Сенцов, Карпюк, Балух, Гриб, Сущенко, Панов. Зараз всі вони нібито перебувають у московських СІЗО.

Є Кирило Вишинський в списку на обмін?

На цьому тижні Кирило Вишинський вийшов з СІЗО під особисте зобов'язання. Зараз він знаходиться в Києві і в обміні не бере участь. Про це сказав його адвокат. Водночас не виключено, що він все-таки відправиться на батьківщину, але в рамках іншої процедури.

Коли відбудеться обмін?

Журналісти чергують в аеропорту Жуляни з 5 ранку, і скільки ще проведуть там часу неясно.

За даними прес-секретаря СБУ, обмін відбудеться не сьогодні. Офіс президента дату не називає, Москва теж мовчить.

За неофіційною інформацією обмін може відбутися в один із днів, починаючи з неділі 1 вересня.

Що гальмує обмін?

За неофіційними даними, обмін дійсно готується. Це є умовою для відновлення переговорів в Нормандському форматі на рівні помічників (що, в свою чергу, відкриє дорогу до переговорів на вищому рівні). Але справа гальмується кількома причинами.

Перше і головне - з Києва досі не надходять сигнали про готовність до політичного врегулювання Мінськими угодами (амністія, вибори на Донбасі, особливий статус для регіону). Формально це з обміном полонених ніяк не пов'язано, але в Кремлі хотіли б попередньо зрозуміти - чи готова нова українська влада просуватися по шляху до миру на Донбасі.

Друге - правові моменти. В основному вони пов'язані з російською стороною. Так як для обміну потрібно від вже засуджених українців прохання про помилування, а від тих, хто ще чекає свого вироку (наприклад, моряків) - згода української сторони їх судити щодо звинувачень, які проти них висуває Росія. І з тим і з іншим туго. І зараз це питання вирішується. Є проблеми і з української сторони - досі ще не всі люди, які були узгоджені на обмін пройшли процедуру, які дозволять здійснити цей обмін (наприклад, не всі помилувані і не всіх випущено з СІЗО).

Третє - є питання і по самому списку. За деякою інформацією, російські силовики не хочуть відпускати Сенцова, який був засуджений за підготовку терористичного акту (Україна і сам Сенцов вважають звинувачення сфабрикованим). А українські силовики не хочуть віддавати Росії колишнього командира ППО так званої «ДНР» Цемаха, якого вони вважають цінним свідком у справі про збитий Боїнг.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, суспільство, фейкові новини
В тему