22 Серпня 2019
Новини

Корінь аїру допоможе при пародонтозі та розладі травлення

Корінь аїру допоможе при пародонтозі та розладі травлення

Дій активно! Живи позитивно!

У кінці літа травниці вирушають до боліт, біля яких шукають зарості аїру, щоб викопати кореневища цих рослин.

«Очищую їх від мулу і дрібних корінчиків, а тоді гарненько промиваю, - розповідає Тамара Бардиш, травниця з Луцька, показуючи шматочки цілющого кореня. – Принісши додому, ще раз ретельно промиваю, розрізую на шматочки і прив’ялюю у приміщенні, яке дуже гарно провітрюється. Опісля – сушу у сушарці при температурі 30-35 градусів. Аїр тростяний – багаторічна рослина, яку в народі також називають татарським зіллям, лепехою, ірним коренем. Наші предки здавна застосовували лепеху для лікування різноманітних захворювань. У народній медицині аїр широко використовується як відхаркувальний, тонізуючий та заспокійливий засіб. Також по допомогу до лепехи вдаються при нервовому перезбудженні, проносах, водянці, хворобах жовчних шляхів, каменях нирок, захворюваннях ясен та язика, виснаженні після інфекційних захворювань. Ця рослина здавна зробити із чоловіка справжнісінького мачо. Для цього знадобиться спиртова настойка - одну склянку кореня аїру залити п’ятьма склянками горілки, яка має мати не більше 40 градусів. Настоювати протягом десяти днів, а тоді приймати по пів чайної ложечки тричі на день за 20 хвилин до їжі. Така настойка також корисна при відсутності апетиту, та найбільше допомагає чоловікам при втраті їх чоловічої сили».

Травниця пригадує, як одного разу до неї звернувся чоловік, у якого були серйозні проблеми з зубами – ясна кровоточили, а деякі зуби навіть хиталися. Він розповів, що у нього пародонтоз, однак ніякі медичні препарати не в силі допомогти. Тож жінка порадила йому приготувати настій, який вже неодноразово допомагав багатьом людям. Для цього знадобиться одна склянка подрібненого кореня аїру і два невеличкі, завбільшки з квасолину, шматочки прополісу. Усе це слід залити пляшкою горілки і настоювати протягом десяти діб. Опісля на склянку води брати одну столову ложку настойки, розмішати і чистити зуби та полоскати ротову порожнину двічі на день. Таке лікування є не лише дешевим, але, насамперед, надзвичайно ефективним – через декілька тижнів від пародонтозу не лишиться і сліду. Та й взагалі аїр для лікування зубів є просто незамінним, адже його діючі речовини, проникаючи до коренів зубів, знімають біль.

«А ось відвари кореня на воді напрочуд помічні при різноманітних розладах травлення, - ділиться секретами жінка. - Для приготування знадобиться одна столова ложка подрібненого кореня, який слід залити склянкою окропу. Кип’ятити протягом двох-трьох хвилин, а тоді ще дві години настоювати. Вживати теплим по одній чверті склянки три рази за 20 хвилин до їжі, а четвертий раз перед сном».

Олександр Мурин

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, олександр шевченко, конкурси
В тему