12 Серпня 2019
Новини

Абітурієнти масово відмовляються від безкоштовного навчання

Абітурієнти масово відмовляються від безкоштовного навчання

Від бюджетного навчання в Україні відмовились 13% абітурієнтів. Більшість вступників прийняли рішення обрати ту спеціальність, яка їм більше подобається, хоч для цього довелося обрати контрактну форму навчання.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає Соцпортал.

Дуже часто відмовлялися від бюджетної форми навчання у тих вишах, які були зазначені в заявках у кінці власного рейтингу, тобто шостим-сьомим пріоритетом. Тому у МОН зазначають, що в наступному році буде скорочено кількість заяв, які можна подавати у виші. Так, якщо цьогоріч максимально можна було подати сім заявок на чотири спеціальності, то в 2020-му планують обмежити п’ятьма заявками. А ось обмеження на кількість спеціальностей хочуть анулювати.

Що ж до невикористаних абітурієнтами бюджетних місць, то на ці місця, за словами генерального директора директорату вищої освіти й освіти дорослих МОН Олега Шарова, передовсім переводять тих вступників, які мають пільги. Ідеться про дітей загиблих захисників України, осіб з інвалідністю І-ІІ групи, дітей з інвалідністю до 18 років, деякі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та ще кілька категорій вступників.

Якщо казати про медичні й педагогічні університети, то цього року запровадили практику відпрацювання певного часу в конкретному місці. Натомість студентів, які готові укласти договір про таке відпрацювання після закінчення вишу передовсім у сільській місцевості, зараховували на бюджет насамперед. І хоч це, звісно, зовсім не те відпрацювання, яке було поширене за радянських часів, коли молодих спеціалістів направляли відпрацьовувати в обов’язковому порядку, великого бажання їхати потім працювати в села цьогорічні студенти не виявили – такі договори підписали усього 27 чоловік. У Міносвіти вважають, що це перший млинець, а він, як відомо, зазвичай глевкий. Але процес уже запущено, і хоч конкурси на підписання договорів провели лише в 10 областях, наступний рік повинен дати тут кращий результат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексклюзивні столи з натурального дерева і епоксидної смоли – відтепер у Луцьку!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, навчання, абітурієнти
В тему