3 Серпня 2019
Новини

«Вміють лякати людей, ходити вниз головою та ласувати отруйними ягодами»: волинські бердвотчери про незвичайних птахів

«Вміють лякати людей, ходити вниз головою та ласувати отруйними ягодами»: волинські бердвотчери про незвичайних птахів

Хто такі бердвотчери, які птахи потребують охорони через глобальне вимирання видів - про це розповіли учасники гутіркової сцени фесту «Бандерштат-2019»,  працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» - Юля Грицюк, Максим Нечипорук та Максим Рудік.

Так, на гутірці «Спостереження за птахами та охорона природи» активісти, які  упродовж 3 років займаються екологічною освітою та рекреацією, розвивають екологічний туризм та мають цікаве хоббі – birdwatching (бервотчінг), розповіли, як вони  спостерігають за птахами, фотографують їх, картографують місць зустрічі з ними, споглядають за їхньою поведінкою.

Проте вони фотографують не тільки птахів, а й всіх представників фауни, які їм зустрічаються, цікаві види флори, найбільш важливі з яких – занесені до Червоної книги України. Зібраний матеріал віддають на опрацювання науковцям.

Для того, щоб побачити цікавий вид птахів, Юлія та два  Максими  готові подолати сотні кілометрів, пектися під палючим сонцем, іти по коліна в снігу або болоті, терпіти атаки комарів чи мокнути під дощем, адже хочуть показати, що птахи є важливою частиною природи та життя людей.

Так, за словами Максима Рудіка, його захоплення птахами розпочалося більше двох років тому, коли якось взимку він визирнув у вікно та побачив дивних яскравих птахів:«Аби дізнатися, що це за птахи, я ввів у Google запит «Зимові птахи на території України» та дізнався, що мої маленькі , які за кілька годин з’їли усі яблука на сусідській яблуні, а потім «дозбирали» увесь виноград перед моїм будинком, називаються омелюхи.

Цікаво, що для омелюхів, які живляться різноманітними плодами та ягодами, справжніми ласощами є плоди паразитичного куща – омели. Саме їхніми білими ягідками омлюхи смакують найохоче».

«Моїми улюбленими птахами є повзики. Ці унікальні пташки вміють ходити по стовбуру дерев головою вниз. Тобто, закони гравітації на ними практично безсилі,», - розповіла Юлія.

А ось у Максима Нечипорука найбільше захоплення викликають хижі птахи, соколині чи орлині: «Зважаючи на те, що я займаюся пригодницькими перегонами, то прямуючи лісовими хащами, неодноразово міг побачити цих велетенських птахів.  Також мені довелося побачити найбільшу сову України – пугача, крик яких може неабияк налякати людину, тим паче у темному лісі».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, волинь, природа, бандерштат, ківерці
В тему