1 Серпня 2019
Новини

Ліки та алкоголь: який «коктейль» може вбити

Ліки та алкоголь: який «коктейль» може вбити

Загалом ліки й алкоголь – речі не сумісні.

Людям, які приймають ці ліки, медики настійливо радять відмовитися від вживання алкоголю, пише Ukrhealth.

Антидепресанти. Їх поєднання з алкоголем – дуже серйозне навантаження для психіки, яке може виявитися чимось на зразок небезпечного експерименту. Таке поєднання може посилювати тривогу і почуття безнадійності, викликати зниження рухових функцій. Ряд антидепресантів в комбінації з алкоголем дають седативний ефект – занадто потужний, щоб виглядати при цьому нормальною людиною.

Седативні, снодійні. При вживанні даних препаратів алкоголь може посилити їх ефект, що викличе в організмі різні відповідні реакції, в тому числі неприємні і хворобливі – можливі запаморочення, нудота, блювота, гіперсомнія, втрата свідомості аж до летального результату.

Антибіотики. Ряд антибіотиків категорично несумісний з вживанням алкоголю. При такій комбінації в цих ліках відбувається блокування ферменту, що допомагає організму позбавлятися від токсичного ацетальдегіду. Накопичення даної речовини провокує ряд хворобливих станів, включаючи труднощі дихання, тахікардію, падіння тиску аж до коми.

Зокрема, не можна приймати разом зі спиртовмісними напоями антибіотики груп фторхінолонів і аміноглікозидів.

Ліки від тиску. Вживати алкоголь заборонено при прийомі більшості ліків від гіпертонії. В умовах такого міксу препарати можуть не дати ефекту або, навпаки, надати занадто сильне дію і знизити людині тиск до критичного рівня. В деяких випадках це може призвести до зупинки серця.

Парацетамол. Під впливом алкоголю парацетамол метаболізується в організмі з виділенням токсичних речовин, які можуть зашкодити людині печінку.

Статини. Ліки для зниження рівня холестерину в крові не можна поєднувати з алкогольними напоями з тієї ж причини – це підвищує ризик ураження печінки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, алкоголь, ліки, Надзвичайні події
В тему