17 Липня 2019
Новини

Викрили міжнародну хакерську організацію, яку очолював українець

Викрили міжнародну хакерську організацію, яку очолював українець

Служба безпеки спільно з Федеральним бюро розслідувань і таємною службою США викрила міжнародну хакерську організацію на чолі з українцем.

Про це на брифінгу вчора, 16 липня, заявив тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Іван Баканов, - пише «Економічна правда»

За словами Баканова, міжнародну хакерську організацію очолював українець Михайло Ритіков. Баканов додав, що Ритікову загрожує 50 років ув’язнення в США.

Одним з «клієнтів» Ритікова був хакер Євген Богачов. Богачов свого часу розробив шкідливе програмне забезпечення «ZeuS» за допомогою якого викрадалися особисті дані користувачів банків в інтернеті. Богачов входить до списку найбільш розшукуваних у США хакерів, за нього обіцяють винагороду у 3 млн доларів.

Зокрема, з серверів Ритікова запускалося шкідливе програмне забезпечення «ZeuS». 

Хакери працювали у Dark Net – прихованій частині інтернету, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо.

Правоохоронці повідомили, що угруповання нараховує близько 10 основних учасників та десятки пособників, посередників у низці країн світу, а також тисячі клієнтів.

«Вони занепокоєні тим, що у руках спецслужб опинились сотні терабайт даних, які можуть стати доказами у сотнях кримінальних справ у всьому світі. За нашими оцінками, мова може йти про 40% російськомовного сегменту Dark Net», - підкреслив Баканов.

За словами тимчасового виконувача обов'язків начальника департаменту кібербезпеки України Миколи Кулешова, справу в Україні було зареєстровано на початку 2019 року. 

«11 липня було проведено 29 обшуків за місцем перебування Ритікова та його спільників. У ході обшуків було вилучено 146 серверів», - сказав Кулішов.

Ритікову і його посібнику повідомлено про підозру за ч.2 ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) та ч.3 ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів). Їм вже обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Кулешов вважає, що це не останні підозри у справі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Світ, НП, затримання, українці, інтернет
В тему