2 Липня 2019
Новини

«Летальний майже на 100%»: Супрун розповіла, як вберегтися від правця

«Летальний майже на 100%»: Супрун розповіла, як вберегтися від правця

Нещодавно на Львівщині 12-річний хлопчик впав на вулиці та подряпав коліна.

Через 20 днів після цього його госпіталізували до лікарні та діагностували правець. Дитина мала характерні для цієї хвороби симптоми – посмикування м’язів ніг. У хлопчика легка форма правця, але досі складно спрогнозувати, як хвороба прогресуватиме далі. Щеплення проти правця у дитини не було, передає «Місто» із посиланням на допис у Facebook пані в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Ця історія – нагадування, що вакцинуватися проти правця потрібно всім, адже це єдиний спосіб запобігти хворобі, пише Супрун. Тим паче, що ризики інфікуватися влітку дуже зростають.

За інформацією очільниці МОЗу, правцем можна інфікуватися, коли спори бактерій, що викликають хворобу, потраплять у рану або поріз, через укус тварини або через порізи гострими предметами та уламками деревини. Найчастіше ці бактерії живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Симптоми можуть з’явитися з 3 по 21 день після зараження. Це можуть бути спазми м’язів обличчя, зокрема – стиснення щелеп, «витріщання» очей, м’язові спазми (часто в шлунку), судоми м’язів спини, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, ускладнення дихання, головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення, зміна тиску і прискорене серцебиття.

Якщо людина не отримає медичної допомоги, ймовірність смерті від правця майже стовідсоткова. Тому при появі перших симптомів хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря. Навіть з медичною допомогою ризики смерті від правця досить високі – від 10 до 70%. Здебільшого це залежить від лікування, віку людини та її стану здоров’я.

За Календарем профілактичних щеплень, діти від правця мають бути щеплені у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років та 16 років. Надалі потрібно ревакцинуватися від хвороби кожні 10 років. Бо приблизно на такий час щеплення формує імунітет до хвороби. Безоплатно вакцинуватися від правця можуть і діти, і дорослі.

«Якщо ви перехворіли на правець, вакцинуватися все одно необхідно. Після цієї хвороби імунітет швидко минає і є ймовірність повторного зараження. Досі є люди, які вірять у те, що вакцини не працюють, а власний імунітет може захистити від усіх хвороб. Потрібно лише перехворіти. Науці давно відомо, що це не так», – пише Супрун.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, здоров'я, правець
В тему

Останні матеріали